0 0
Leestijd:5 Minuten, 44 Seconden

Op vrijdag 13 oktober jl. kwam de nieuwkomer in de Eredivisie Vrouwen –Exstudiantes uit Zwolle– op bezoek in Drachten. Drachtster Boys had na de nederlaag van vorige week wat recht te zetten en Exstudiantes bezette voorafgaand aan deze wedstrijd de negende positie op de ranglijst en had dus niks te verliezen.

Drachtster Boys  Romke Visser

Om 21:30 uur trapten de gasten uit Zwolle af voor het begin van de wedstrijd. Drachtster Boys zette de tegenstander gelijk onder druk en wilde direct het initiatief in de wedstrijd nemen. Al snel leverde dit de eerste kans op voor Drachtster Boys. Al in de eerste minuut belandde een schot van Esther van Toledo op de paal, nadat zij de bal goed aangespeeld kreeg van Jessie Prijs. Niet veel later leek Anita Vellema de bal van dichtbij eenvoudig binnen te kunnen tikken, nadat Jessie Prijs de bal goed op de tweede paal gaf. Vellema wist de bal echter niet tussen de palen te schieten. Aan de andere kant was de eerste kans voor Lenny Lases, maar haar inzet ging net naast.

Een corner bezorgde de thuisploeg de openingstreffer. Esther van Toledo nam de corner en met een goede vooractie bracht Esra van der Heide Jessie Prijs in stelling. Prijs schoot de bal in de verre hoek raak; 1-0. Een minuut later was het van der Heide zelf die af mocht drukken. Een schot van Rianne Mulder werd gekeerd door keepster Annet Bolk. Esra van der Heide was goed meegelopen en kon hierdoor de rebound van dichtbij hard binnenschieten; 2-0.

In de fase die hierop volgde gebeurde er vrij weinig. Drachtster Boys probeerde rustig op te bouwen om een gaatje in de goed opgestelde verdediging van de gasten te vinden. Exstudiantes liet zich niet van de wijs brengen door de achterstand en bleef rustig haar spel spelen. Op een afstandsschot van Jonneke Sterk na, leverde dit aan beide kanten weinig gevaar op.

Zes minuten voor tijd was het wel weer raak. In snelle counter legde Esther van Toledo goed breed op Marian Meijer, die van dichtbij de bal binnenschoof; 3-0. Na deze 3-0 kantelde de wedstrijd en nam Exstudiantes meer het initiatief. Doelpogingen van Valerie Seinen en Karin Tersteeg troffen geen doel. Het was Jonneke Sterk die vanuit de counter op kon dribbelen en van afstand vrij mocht schieten. Haar gerichte poging belandde buiten bereik van Kim Schapelhouman laag in de verre hoek. De 3-1 die hierdoor op het scorebord kwam, was tevens de ruststand.

Na rust kwamen de gasten scherper uit de kleedkamer. Drachtster Boys had moeite met de eigen organisatie en Exstudiantes ging hier goed mee om en vond regelmatig het gaatje in de verdediging van de Drachtster vrouwen. De eerste kansen waren dan ook voor de Zwollenaren. Binnen twee minuten was het houtwerk al twee keer geraakt. Suzanne Herpel schoot op de binnenkant van de paal na een voorzet van Mariska Kogelman en de inzet van Sanne Pluim ging via de buitenkant van de paal naast het doel.  Na vijf minuten in de tweede helft , kreeg Drachtster Boys haar eerste kans. Na een goed uitgevoerde 1:2 tussen Esther van Toledo en Jessie Prijs, gaf laatstgenoemde de bal goed voor op Tjitske Sikma. Zij schoot van dichtbij op keepster Bolk.

Niet veel later was het wederom Jonneke Sterk die trefzeker was en voor de aansluiting voor de gasten zorgde. Een identiek uitgevoerde counter werd van afstand geschoten door Sterk. Schapelhouman zag de bal te laat aankomen en zag de bal hoog in het doel belanden; 2-3. De mooi opgebouwde voorsprong werd halverwege de tweede helft helemaal weggegeven. Een vrije trap van Mariska Kogelman werd door iedereen gemist en rolde de goal in; 3-3.

Drachtster Boys leek snel wat terug te doen. Jessie Prijs gaf een intrap hard voor het doel. De bal werd echter door iedereen gemist en rolde aan de andere kant van het veld weer over de zijlijn. Keepster Schapelhouman had het drukker dan haar lief was en moest redding bieden op doelpogingen van Sanne Pluim en Karin Tersteeg. Het spel ging zo snel heen en weer dat de volgende kans weer aan de andere kant was. Esther van Toledo bracht Marian Meijer in stelling, maar zij vond Bolk op haar weg. Gelijk daarna schoot aan de andere kant Herpel alweer op de paal. De wedstrijd ging erg snel op en neer en aan beide kanten leverde dit gevaarlijke kansen op. Beide keepsters konden laten zien dat zij uit goed hout gesneden zijn.

Zes minuten voor tijd vond Exstudiantes dan toch het gaatje. Het was Jonneke Sterk die wederom vanaf de linkerzijkant van afstand af mocht drukken en de gasten op voorsprong zette. Haar inzet ging onder Schapelhouman door; 3-4.  Een minuut later zette Rianne Mulder Drachtster Boys weer op gelijke hoogte. Esra van der Heide passte de bal goed op de tweede paal waar Mulder van dichtbij binnen kon schieten; 4-4. Gezien het hoge tempo van de wedstrijd was het niet verrassend dat nog geen minuut later de bal er alweer aan de andere kant in lag. De inzet van Karin Tersteeg werd gekeerd door Schapelhouman, maar in de rebound reageerde Kogelman het snelst en kon van dichtbij in het lege doel schieten; 4-5.

In de slotfase deed Drachtster Boys er nog alles aan om in ieder geval een gelijkspel over te houden. Jessie Prijs zag eerst haar poging van afstand worden gekeerd door keepster Bolk en niet veel later veroverde diezelfde Prijs de bal van de laatste verdedigster. Haar schot van dichtbij werd echter knap gepakt door uitblinkster Bolk. Een minuut voor tijd leek Drachtster Boys dan toch nog een punt te pakken in dit duel. Jessie Prijs gaf de bal goed breed op Tjitske Sikma. Haar schot werd gepakt door sluitpost Bolk. De drie rebounds die volgden werden allemaal gepakt door de keepster met een aantal goede reflexen.

Met nog 16 seconden op de klok gaf Prijs de bal nog een laatste keer hard voor het doel uit een corner. Sikma stond op het verkeerde been en kon de bal niet binnentikken. Het geluk was niet aan de zijde van de Drachtsters en de tweede nederlaag van dit seizoen was een feit. Het gebrek aan organisatie deed de thuisploeg uiteindelijk de das om en de debutanten in de eredivisie speelden hier slim en geduldig doorheen.

Volgende week mag Drachtster Boys zich opmaken voor de kwartfinale van de landelijke beker. Zij gaan op bezoek bij Pro Futsal Club in Apeldoorn. Exstudiantes is volgende week vrij.Gele kaarten: Ellen Marissink en Sanne Pluim.