0 0
Leestijd:2 Minuten, 43 Seconden

Vooraf werd er al rekening mee gehouden, vanavond werd het maar weer eens duidelijk onderstreept: het verschil met de Europese top is echt (te) groot. Maar ondanks dat, konden de spelers van Oranje Futsal het speelveld met opgeheven hoofd verlaten en kan de derde en allesbeslissende wedstrijd met vertrouwen tegemoet worden getreden.

Portugal (recent Europees- en wereldkampioen) begon voortvarend, zette vanaf de aftrap gelijk druk op de verdediging van Oranje om duidelijk te maken dat er vanvond niets viel te halen. Doelman Kuijk moest de nodige reddingen dan ook doen om een vroege achterstand te voorkomen. Het was dan ook spijtig dat Kuijk een eigen doelpunt moest incasseren om uiteindelijk toch gepasseerd te worden. Een inzet van Zicky werd door Saadouni van richting veranderd, waarop doelman Kuijk geen antwoord meer had: 1-0.

Hierna nam de druk van Portugal iets af en had Oranje de tijd om zich te herstellen en te herpakken. Het was dan ook niet raar dat Oranje na zo’n 10 minuten de druk op de verdediging van Portugal kon opvoeren en zelfs nog enkele speldenprikken kon uitdelen. Dit was dan ook niet volgens de planning van Portugal, want de coach van Portugal greep de mogelijkheid aan om zo’n 4 minuten voor tijd een T.O. aan te vragen. Hierna herpakte Portugal zich weer en werd Kuijk weer regelmatig onder vuur genomen. Lang wist de doelman nog stand te houden, maar net voor rust moest hij wederom “vissen”: een goede aanval over links werd uiteindelijk vervolgd met een venijnig schot in de korte hoek: 2-0. Dit werd dan ook de ruststand.

De tweede helft zou dan wellicht wat meer spektakel (kunnen) brengen. Tenminste, daar hoopte een ieder die Oranje Futsal een warm hart toedraagt dan op. Een vroeg doelpunt van Portugal (vanuit een intrap werd een vrije speler bereikt) betekende eigenlijk al de definitieve K.O. en daarmee werd dan ook de spanning genihileerd.

Dat Oranje Futsal zich noch kon herpakken en er zelfs nog enkele (goede) kansen gecreëerd konden worden, siert dit team en (technische) staf. In de 33e minuut was het good-old El Ghannouti dan ook dat zijn schot vanaf eigen helft op de lat zag belandden en dat de rebound door Bouyouzan beheerst werd afgerond: 3-1.

Omdat Oranje hierna niet meer in de buurt kwam van het doel van Portugal, besloot bondscoach Tjaden om in de 36e minuut een T.O. aan te vragen en aan zijn spelers te vragen wat zij in de laatste minuten nog zouden willen. Het werd een alles-of-niets offensief, echter Portugal heroverde al snel de bal, waardoor het meespelen van een doelman lang op zich liet wachten. Het werd dan ook een mislukte coup, helemaal toen Portugal –net voor tijd– ook nog eens de 4-1 op het scorebord liet noteren.

Deze wedstrijd –met publiek– was heel anders gelopen, daar ben ik van overtuigd. Vrijdag 28 januari a.s. wordt de beslissende wedstrijd tegen Servië gespeeld. Ervan uitgaande dat Portugal zijn “ding” doet (winnen van Oekraïne) heeft Oranje genoeg aan een gelijkspel. Met hoogstwaarschijnlijk publiek (hoeveelheid is nog even afwachten) op de “banken”, moet dit toch lukken, lijkt mij.

Mijn eerder uitgesproken hoop is gelukkig nog steeds aanwezig…

Meer info: EK Futsal 2022