Kleine zege op Kroatië voor Oranje Futsalvrouwen niet goed genoeg voor “Final Four” (incl. VIDEO)

1 0

Oranje Futsal Vrouwen heeft het derde duel tijdens de Main Round van de EK-kwalificatie met 1-0 gewonnen van Kroatië. Simone Hand kroonde zich in Poznan met haar goal in de eerste helft tot matchwinner. Oranje had donderdag ook al Polen verslagen maar de minieme zege op de Kroaten was door de nederlaag in het openingsduel tegen Oekraïne niet voldoende voor het bereiken van de ‘Final Four’- eindronde.

Bron: OnsOranje

Winnen en veel scoren. Dat was de opdracht voor Oranje Futsal Vrouwen in de laatste wedstrijd van de Main Round van de EK-kwalificatie tegen Kroatië. En dan hopen dat Oekraïne zich zou verslikken in Polen een paar uur later. Alleen dan zou de formatie van Teuny Bosma nog kans maken op de Final Four – eindronde. Al zouden dan wel de rekenmachines op tafel moeten komen om te achterhalen wie van de drie landen het beste doelsaldo kon overleggen.

Spervuur

Dat besef was ook vanaf de eerste minuut aanwezig bij Oranje. Bosma startte met het vertrouwde viertal Prijs, Veltrop, Visser en Barendse, die Kroatië het eerste deel van de eerste helft van het kastje naar de muur speelde. Het leverde een spervuur aan kansen op, maar die benuttten blijkt toch het grootste euvel te zijn van Oranje Futsal Vrouwen. Voor de goal schiet de stress in de benen zo lijkt het en ontbreekt soms ook net een beetje geluk. Zoals bij het bekeken lobje van de stijlvolle Kayla van den Boomgaard, dat via de vingertoppen van de keeper net op de lat kwam.

Kroatië probeerde het ritme van Oranje te breken door af en toe met een vliegende keeper te spelen. Door de bal rond te laten gaan, kon de ploeg dan even op adem komen. Tot kansen kwamen de Kroaten niet of nauwelijks. Nederland verzuimde bij dat soort situaties balverlies van Kroatië af te straffen. Toch kwam Oranje na 12 minuten op een dikverdiende 1-0 voorsprong. De Groen zag haar inzet via de hand van de keeper op de paal belanden. Waarna Simone Hand haar faam als goaltjesdief waarmaakte en de rebound in de hoek prikte.

Engeltje

Oranje verzuimde vervolgens de score uit te breiden. De bal ging bij vlagen in rap tempo van voet naar voet, maar eenmaal in scoringspositie zijn de speelsters niet meedogenloos genoeg. Zo hield de ploeg Kroatië in leven en de gelijkmaker zit dan in een klein hoekje. Gelukkig had goalie Reitsma na een kwartier in de eerste helft een engeltje op de lat. Na eerst een puike redding te hebben verricht, hoorde ze een paar tellen later de bal snoeihard onderkant lat terug in het veld ketsen. Vlak daarna lukte het Arte Brueren niet om de keeper te passeren en zo haar 25ste interland extra cachet te geven.

In de tweede helft gunde Bosma speelminuten aan keepster Bianca Troost van Futsal Rotterdam. De bondscoach liet ook de ‘talentvolle jonkies’ Sam Bosma en Tessa Grashuis ruiken aan het niveau van de Main Round. Het veranderde weinig tot niets aan het spelbeeld. Nederland voetbalde zich naar de mooiste kansen, maar zelfs staande op de doellijn kwam Jessie Prijs een teenlengte te kort om een niet meer verwachte voorzet van Sam Bosma binnen te tikken. Dezelfde Prijs creëerde voor zichzelf nog een goede mogelijkheid door een verre worp van Troost knap aan te nemen, waarna de Kroatische goalie er weer net met een voetje tussen zat.

Onnodig spannend

Kroatië had steeds meer overtredingen nodig om de Nederlandse aanvalsgolven af te stoppen. Na de zesde ‘foul’ mocht Kayla van den Boomgaard aanleggen van tien meter, maar ook nu kreeg de keepster er een handje achter waardoor de bal via de buitenkant van de paal naast vloog. Zo bleef het onnodig spannend, ook omdat Nederland de foutenlast naar vijf zag oplopen, maar de zege kwam nooit meer echt in gevaar. De 1-0 was echter te weinig om op doelsaldo eventueel toch nog eerste te worden en de Final Four te bereiken.

Nederland eindigde uiteindelijk op de tweede plaats in de poule omdat Oekraïne en Polen een paar uur later de punten deelden: 1-1.  Oekraïne, de nummer drie van het vorige EK, plaatste zich opnieuw voor de ‘Final Four’. De twee zeges op Polen en Kroatië leverden Nederland echter wel de nodige punten op waardoor Oranje zal stijgen naar de top twaalf op de UEFA ranking. In dat geval hoeft Nederland volgend jaar geen voorronde meer te spelen voor de Main Round en kan het oefenen tegen sterke tegenstanders.

Trots op ontwikkeling

“Nee, daar hebben we het niet over gehad”, antwoordt Teuny Bosma na afloop op de vraag of je meedogenloosheid voor de goal kunt trainen. “Er zat al genoeg druk op de speelsters. Die hebben we juist geprobeerd om weg te halen door ontspannen te trainen en plezier te maken.” Uiteindelijk bleek de minieme zege op Kroatië niet genoeg om het doel – de Final Four – te bereiken. Toch heeft Bosma een goed gevoel overgehouden aan het hele proces tot en met de Main Round.

“Vorig jaar werden we door Portugal nog helemaal zoek gespeeld. Nu zijn we een volwaardige tegenstander van de Europese toplanden. Dat lieten we in de voorbereiding al zien tegen Italië. En dat niveau hebben we ook hier op de Main Round weer gehaald. Ik had het er gisteren nog met de Oekraïense aanvoerder over. Het is gewoon ontzettend jammer dat de EK-eindronde niet met acht landen wordt gespeeld, want daar horen we zeker bij.”

“Ik ben heel trots op wat ik deze week weer heb gezien”, vervolgt de bondscoach. Het is een zeer professionele ploeg, een mooie mix van ervaren krachten en aanstormende talenten. We kunnen nog veel verbeteren. Maar dat willen we ook. Ze durven ook een kritisch geluid te laten horen, vragen te stellen. Dat doe je als je jezelf wilt ontwikkelen. Het is een heerlijke groep om mee te werken.”

Happy
Happy
0
Sad
Sad
1
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een antwoord

error:
P
appzaalvoetbalonlinecom.wpapp

GRATIS
BEKIJK