Nederland gastheer EK Futsal 2022

Nederland is van 19 januari tot en met 6 februari 2022 gastheer van het EK Futsal 2022. Dat heeft de Executive Committee van UEFA vandaag, dinsdag 24 september, bekendgemaakt. Vijf andere landen, waaronder Frankrijk en Portugal, hadden zich eveneens kandidaat gesteld.

BRON: KNVB (Ruud Scheper)

Dit is prachtig nieuws voor het Nederlandse zaalvoetbal

“Dit is prachtig nieuws voor het Nederlandse zaalvoetbal”, vindt Mohamed Attaibi. De Nederlandse zaalvoetbalinternational speelde een centrale rol in de campagne van het Nederlandse bid. “Ik heb met veel trots meegewerkt aan het bid. Geweldig dat al die moeite is beloond en dit resultaat heeft opgeleverd.”

Geweldige impuls

Het organiseren van het EK in eigen land kan een geweldige impuls geven aan het zaalvoetbal, denkt de international. “Kijk maar naar de impact van het EK vrouwenvoetbal in eigen land, twee jaar geleden. Een soortgelijke ontwikkeling zie ik ook voor het zaalvoetbal. De sport is ontzettend populair, maar over de topsportversie is weinig bekend. Daar kunnen we nu verandering in brengen en ook de jeugd inspireren om voor het zaalvoetbal te kiezen.”

International Mohamed Attaibi: ‘Ik heb met veel trots meegewerkt aan het bid. Geweldig dat al die moeite is beloond en dit resultaat heeft opgeleverd’. – Foto: KNVB Media

Het EK 2022 wordt het grootste zaalvoetbal EK ooit. Voor het eerst doen er zestien landen mee aan het Europese eindtoernooi. Dit houdt in dat er 32 EK-wedstrijden gespeeld worden, verdeeld over de Ziggo Dome in Amsterdam (20) en MartiniPlaza in Groningen (12).

Laagdrempelig, snel en spectaculair

Net als Attaibi is ook Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, erg blij dat UEFA Nederland heeft uitgekozen als gastheer voor het toernooi. “Het is geweldig dat we zo’n mooi sportevenement naar Nederland hebben kunnen halen. Voor het Nederlandse team is dit natuurlijk een uitgelezen kans om voor eigen publiek zo maximaal mogelijk te presteren.”

Wij geloven in de kracht van futsal en de kansen die het biedt om de stedelijke jeugd bij het voetbal te betrekken

Daarnaast, en misschien nog wel belangrijker, hoopt de KNVB door de organisatie van het toernooi de stedelijke jeugd met verschillende achtergronden beter te bereiken en aan het voetballen te krijgen. “Futsal is daarvoor heel erg geschikt”, weet De Jong. “Het is snel en spectaculair en bovendien een laagdrempelige vorm van voetbal. Wij geloven in de maatschappelijke kracht van het EK futsal en de kansen die het biedt om de stedelijke jeugd bij het voetbal te betrekken.”

De officiële video voor het Nederlandse bid.

Sterk bid

Dat UEFA Nederland heeft uitgekozen als gastheer van het EK is een mooie beloning van het vele werk dat erin is gestoken. “We hebben een sterk bid uitgebracht met een video waarin we duidelijk hebben aangegeven waarom wij het toernooi graag naar Nederland willen halen”, stelt De Jong. “En dat het Ziggo Dome en Martiniplaza fantastische speellocaties zijn voor een EK heeft daarin natuurlijk ook meegeholpen.”

Attaibi kan dat alleen maar beamen. “Spelen in een vol Ziggo Dome of MartiniPlaza wordt een unieke ervaring waar ik erg naar uitkijk. Ik ben wel eens bij een concert geweest in het Ziggo Dome. Als ik eraan denk dat ik daar straks mijn land vertegenwoordig voor tienduizend mensen, dan krijg ik er al bijna kippenvel van.”

De Ziggo Dome in Amsterdam zal het decor zijn van twintig wedstrijden tijdens het EK Futsal 2022. – Foto: KNVB Media

Extra krachten

Eenmaal eerder organiseerde Nederland een groot zaalvoetbaltoernooi. In 1989 vond het WK Futsal plaats in Rotterdam. Nederland wist destijds de finale te bereiken, maar verloor daarin van Brazilië. Of zoiets nu weer tot de mogelijkheden behoort? Attaibi denkt van wel. “Wanneer je voor eigen publiek speelt, komen er vaak extra krachten los, dus wie weet wat er mogelijk is. We gaan er in de komende twee jaar in ieder geval alles aan doen om in eigen huis zo goed mogelijk voor de dag te komen.”

Geef een antwoord

error:
P
appzaalvoetbalonlinecom.wpapp

GRATIS
BEKIJK