Oranje Futsal Vrouwen krijgt lesje in effectiviteit van Oekraïne (incl. VIDEO)

1 0

Oranje Futsal Vrouwen heeft het openingsduel van de Main Round van de EK-kwalificatie verloren. Het favoriete Oekraïne – de nummer drie van het laatste EK – was in Poznan met 5-2 te sterk. Jessie Prijs gaf in de slotfase met twee dikverdiende goals de stand een draaglijker aanzien.

Bron: OnsOranje

De formatie van bondscoach Teuny Bosma was vol vertrouwen afgereisd naar Poznan in Polen. ‘Nederland is toe aan een EK’, had Bosma in de voorbeschouwing gezegd. Een aantal goede trainingsstages en een ruime oefenzege op België hadden haar in dat gevoel gesterkt. Dat Oranje direct moest aantreden tegen de nummer drie van het vorige EK – Oekraïne – deerde Bosma niet. ‘Als je de ‘Final Four’ wilt bereiken, moet je van iedereen winnen.’

Kansen Oranje

Met die instelling begon Nederland ook aan de wedstrijd. Het viertal Prijs, Veltrop, Barendse en Visser hield Oekraïne direct goed onder druk. De eerste kansen waren dan ook voor Oranje. Prijs stuitte al na twee minuten op de keeper na goed doorzetten van Barendse. Twee minuten later had Vesna Veltrop de score kunnen openen, maar weer was de Oekraïense goalie een sta in de weg.

Daarna toonde Oekraïne dat het vorig jaar niet voor niets derde was geworden op het EK. Op dit niveau worden fouten direct afgestraft. En twee keer was het de behendige Tytova die een Nederlandse aanval onderbrak en razendsnel weg was in de omschakeling. In de zevende minuut kapte ze mooi naar binnen en verschalkte Reitsma in de korte hoek. Twee minuten later kreeg Tytova de bal via de kluts toch nog voor haar voeten en kon ze de bal in een leeg doel schuiven.

Meedogenloos

Nederland ging op jacht naar de aansluitingstreffer. En kreeg daar ook meerdere kansen op. De grootste was voor Arte Brueren die alleen op de goalie af kon, in eerste instantie op haar stuitte en vervolgens in het zijnet schoot. Ook na rust is de eerste grote kans voor Nederland werkelijk een schitterende aanval van achteruit met als eindstation Simone Hand, die met de keeper in de rug teruglegt op de toegesnelde Veltrop wiens schot wordt geblokt door de een verdediger op de lijn.

Zo is Nederland minimaal gelijkwaardig aan Oekraïne, krijgt eigenlijk de beste kansen, maar net als in de eerste helft toont Oekraine zich meedogenloos als er soms toch wat foutjes in het spel sluipen. Forsiuk straft balverlies van De Groen direct af met een hard schot: 3-0. Halverwege de tweede helft maakt Ruban er 4-0 van. Die stand doet geen recht aan het spelbeeld.

Eretreffers

In alles of niets poging wordt goalie Reitsma vervangen door een extra veldspeler. Dat wordt meteen afgestraft met een prachtige trap van de Oekraïense keepster Kyslova vanuit haar eigen cirkel: 5-0. Toch blijft Nederland risico nemen in de jacht op de eretreffer. En die valt als Jessie Prijs een een-twee ziet mislukken, de bal toch nog aan de Oekraïense verdediger ontfutselt en hard en laag in de lange hoek schiet. Tien seconden is het zelfs 5-2 als dezelfde Prijs opstoomt over de rechterkant, keepster Kyslova een voorzet op Simone Hand verwachtte en in de korte hoek werd verrast: 5-2.

Oekraïne leek even van slag. Simone Hand kreeg nog een grote kans op 5-3 en kopte in de allerlaatste seconde rakelings langs de kruising. Maar de tijd bleek te kort om een resultaat af te dwingen waar Oranje Futsal Vrouwen gezien de kansenverhouding recht op had gehad.

‘Lesje in effectiviteit’

“Ik ben heel blij voor het team en de Oranjefans dat we die twee goals nog hebben gemaakt, want die waren dik en dik verdiend”, zegt bondscoach Teuny Bosma na afloop van het duel in Poznan. Ze is ook teleurgesteld, want er had in haar ogen veel meer in gezeten. “Voetballend kunnen we gewoon mee met de nummer drie van Europa. Ik vind ook dat wij de beste kansen hebben gecreëerd. Alleen zijn we niet meedogenloos voor de goal. En zij wel. Dat is ook kwaliteit en daar moeten we nog stappen in maken.”

Op andere gebieden ziet ze die stappen wel. “Ze blijven doorgaan op jacht naar die goals. Dat heeft ook met fitheid te maken. Want als je in de laatste minuten nog twee goals kunt maken met enorme pressing op de tegenstander, dan vind ik dat heel knap.” Tijd om te treuren heeft de formatie van Bosma niet want morgen (donderdag) wacht Polen in de UAM Morasko sporthal. Het gastland won het eerste duel met 2-0 van Kroatië. “Dan kunnen we de frustratie van ons af spelen. Er ging veel goed vandaag. Daar gaan we mee door. Alleen dan nog een stapje erbij. De bal moet in het netje.”

Scoreverloop Kroatië – Nederland (5-2)

‘6.24 1-0 Tytova
‘8.10 2-0 Tytova
—————————————-
24.43 3-0 Forsiuk (C)
‘30.46 4-0 Ruban
‘34.34 5-0 Kyslova
‘38.01 5-1 Jessie Prijs
‘38.11 5-2 Jessie Prijs

Meer info: Oranje Futsal

Happy
Happy
0
Sad
Sad
1
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een antwoord

error:
P
appzaalvoetbalonlinecom.wpapp

GRATIS
BEKIJK