Hoewel de uitslag precies hetzelfde was als 24 uur eerder, zag coach Niña George wel degelijk progressie. Ze had zojuist haar ploeg – de vrouwen van Oranje Futsal – opnieuw met 6-0 zien verliezen van een sterk Portugal. ”Dit zijn juist waardevolle wedstrijden.”

Bron: OnsOranje

You win some, you learn some. Het is een wijsheid die George van één van haar assistenten kreeg ingefluisterd. ”Dit waren duidelijk twee dagen waarin we veel hebben geleerd. De speelsters merkten het verschil met wedstrijden in de competitie gelijk. Hierleren we alleen maar van.” 

Volgende maand staat voor de zaalvoetbalvrouwen de Main Round op het programma, de laatste horde richting het Europees kampioenschap. Nederland zit van 19 tot en met 24 oktober in een groep met Rusland, Hongarije en gastland Wit-Rusland. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de eindronde, die slechts vier landen telt.

De keuze is reuze

De dubbel in en tegen Portugal gold als voorbereiding op het toernooi. Een ongelijke strijd, aangezien Portugal tot de beste landen van Europa behoort. Oranje is (nog) niet zo ver. ”Het verschil is groot. In trainingsarbeid, bijvoorbeeld. De Portugese speelsters spelen in Spanje, Italië of Portugal zelf en trainen soms wel tien uur per week. De bondscoach heeft keuze uit vierduizend speelsters, vertelde hij. Speelsters die allemaal op een hoog niveau spelen. Wij hebben in Nederland tien Eredivisie-clubs…” 

Waar Oranje een dag eerder ging rusten met een ruime 5-0 achterstand, bleef het nu lang 1-0. Nederland opende fel, speelde aardig en kon lange tijd goed meekomen. 

Verschil

In de slotfase tilden de Portugezen de ruststand naar 3-0 en ook na rust scoorde het thuisland nog drie keer. Individuele klasse en profiteren van foutjes aan Nederlandse zijde, dat maakte voornamelijk het verschil.

George keek verder dan alleen de uitslag. ”Dit zijn waardevolle wedstrijden. We hebben mooie stappen gezet door twee goede wedstrijden tegen een topteam te spelen.”