Het Nederlandse vrouwenzaalvoetbalteam heeft zich geplaatst voor het EK Futsal 2023. Servië werd in het laatste groepsduel met 5-2 verslagen, waardoor Nederland zich met drie zeges tot groepswinnaar kroonde. Nederland speelt nu in oktober tijdens de zogenaamde Main Round in een groep met Oekraïne, Polen en Kroatië.

Bron: OnsOranje

Terwijl de speelsters feest vierden in het hotel, had coach Teuny Bosma zich even terugtrokken op haar kamer om de beelden van de wedstrijd te analyseren. En misschien ook wel om even een moment voor haarzelf te pakken om terug te blikken op de EK-kwalificatie. “Ik ben echt supertrots op de prestatie die het hele team heeft geleverd. We zijn met een vrij nieuwe groep begonnen en als we ons dan zo overtuigend plaatsen voor de Main Round dan vind ik dat heel knap.”

Druk

‘We zijn het aan onze stand verplicht om van Servië te winnen’, had Bosma voorafgaand aan het duel tegen Servië gezegd. Beide landen hadden hun eerst twee duels gewonnen, maar Servië had een iets beter doelsaldo. Bij een gelijkspel zou het gastland dus sowieso doorgaan. Maar ook Nederland wist vooraf dat een gelijkspel voldoende was om als beste nummer twee door te gaan. Een nederlaag zou echter uitschakeling betekenen. En dus stond er toch druk op het team.

Bosma: “Daar zijn we heel goed mee omgegaan. Gisteren hadden we een vrije dag. Die hebben we gebruikt om nog even ontspannen te trainen. De speelsters zijn daarna lekker de stad in gegaan. Vandaag merkte ik dat het met de focus goed zat: winnen.”

Ziedend schot

Dat bleek ook in de wedstrijd. Na tien minuten spelen zat Nederland op rozen. En het was twee keer Laura de Groen die op de juiste plaats stond om een assist van Chelly Drost af te werken. Daarna leek het of Servië alle schroom van zich af wierp, opgezweept door hun fanatieke coach. Vukovic maakte de aansluitingstreffer in de 17e minuut en ook daarna had Nederland het moeilijk. “De rust kwam ons goed uit”, zegt Bosma. “Zij waren aan het jagen op de gelijkmaker en het lukte ons niet om onder hun pressing uit te voetballen.”

Bosma gebruikte de pauze om iedereen weer aan de afspraken te herinneren. “Maak het veld groter; laat de bal rond gaan; let op hun lopende spelers langs de lijn.” Op zo’n moment is het ook prettig om een speler als Chelly Drost in het team te hebben. Na haar twee assists besloot ze in de tweede helft zelf een keer uit te halen. Bosma: “Die heeft de doelvrouw alleen maar gehoord, zo hard was dat schot.” Een minuut bracht de aanvaller haar team in veilige haven met haar tweede goal: 1-4.

25 caps

Servië bleef het wel proberen. Bij deze stand waren ze namelijk uitgeschakeld. Doelvrouw Anna Reitsma verrichtte echter een paar knappe reddingen. Door laconiek uitverdedigen kon Vukovic haar toch nog voor een tweede keer passeren: 2-4. Juist op het moment dat Servië de doelvrouw wilde wisselen om alles of niets te gaan spelen, maakte Danielle Kortlever een einde aan alle onzekerheid. Zo stond er na veertig minuten 2-5 op het scorebord en dat was voor Aaike Verschoor extra feestelijk want zij speelde haar 25ste interland. Verschoor is de eerste vrouwelijke zaalinternational die deze mijlpaal heeft bereikt.

Drie gespeeld, negen punten. Dertien goals voor en slechts twee tegen. Nederland plaatste zich in Servië overtuigend voor de Main Round in oktober. Het team van Teuny Bosma is ingedeeld in een groep met Oekraïne, Polen en Kroatië. “We maken zeker een kans”, zegt de bondscoach. De groepswinnaar plaatst zich voor de Final Four, dat zou voor het eerst zijn in de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenzaalvoetbal.