0 0
Leestijd:2 Minuten, 14 Seconden

Op Super Friday waar de top 4 van de Eredivisie Vrouwen elkaar troffen, kwamen FC Marlène en zv Libertas als winnaars uit de bus. Beide koplopers hebben nu al een gat van zes punten geslagen met de eerste achtervolgers.

Bron: zv Libertas (Foto: Ernest Verboom)

Libertas trof in beker- en supercupwinnaar Os Lusitanos een vooraf gevreesde tegenstander. Maar in misschien wel de beste eerste helft ooit bliezen acht jonge Friese krijgers een team met ‘duizend’ jaar ervaring van het veld. Alleen na een 1-5 achterstand kregen de Amsterdammers enigszins vat op het spel van Libertas. De 3-5 afstand was zeker niet geflatteerd. Na afloop werd in de kantine de jarige aanvoerster Sam Bosma luidkeels toegezongen. Dubbel feest aan de Tom Schreursweg in Amsterdam.

Zonder Renza Dijkstra, Josefien Slump en Jessie Prijs overblufte Libertas vanaf de eerste minuut de tegenstander, die zichtbaar nog last had van de naweeën van de nederlaag tegen FC Marlène. De herboren Silke van der Wal liet al na twee minuten met een punter keepster Jessica Overtoom kansloos. Nadat Overtoom met twee geweldige reddingen de sterk debuterende Neeltsje Visser en Sam Bosma nog van een tweede doelpunt kon weerhouden, moest de goalie van Os Lusitanos op een afstandsschot van Thirza Leistra capituleren. Een vrije trap hoog in het dak van het doel van Dam Bosman was goed voor een 3-0 ruststand.

Nadat de stembanden van coach Sees Bergman 15 minuten konden genieten van de broodnodige rust, was het Sam Bosma die direct in het begin van de tweede helft na een solo op magistrale wijze haar tweede doelpunt kon bijschrijven. Lisa Kuiken profiteerde vervolgens optimaal van geklungel van keepster Laura Hummel. Die herstelde zich gelukkig direct nadat zij met een afgemeten lange bal Thirza Leistra bereikte, die niet zelfzuchtig Silke van der Wal in staat stelde om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

Of toch niet? Want coach Nuno Ferreira besloot keepster Jessica Overtoom mee te laten voetballen. In de tot op dat moment solide verdediging van Libertas vielen gaten. Door het uitvallen van Esther Dekker en de niet okselfrisse Mariël Miedema was het toch eventjes happen naar lucht. Er zouden nog twee doelpunten aan Amsterdamse zijde vallen. De treffers van Kim van Velzen en Lotte Hopman kwamen echter te laat. Want onder aanvoering van stofzuigertje Linda Bosma werd met horten en stoten de eindstreep bereikt.

Voor het eerst dit seizoen scoorden alle spelers een ruime voldoende. En dat gold zeker voor Neeltsje Visser. Nadat de in Broeksterwâld wonende speelster donderdagavond nog een draak van een wedstrijd speelde met Libertas VR2, voetbalde zij nu ogenschijnlijk zonder enige vorm van plankenkoorts alsof het wekelijkse kost was.

Meer info: Eredivisie Vrouwen