0 0
Leestijd:5 Minuten, 50 Seconden

Trainer Hicham Saidi had al gewaarschuwd dat White Stones door hun ervaring licht favoriet is, maar had in de voorbeschouwing ook al aangetipt dat het thuispubliek dit voordeel teniet kon doen en daar is gehoor aan gegeven.

Bron: Z.V.C. Veenendaal (Foto: Teus Nieboer)

Meer dan 600 man waren naar de Sporthal gekomen voor een spektakelstuk. Marc van Manen van Sportservice Veenendaal: ” Wat een geweldig resultaat van de mannen van ZVC! Er is dit seizoen iets bijzonders ontstaan. Prachtig om de wisselwerking te zien tussen spelers en het publiek. De publieke belangstelling neemt iedere wedstrijd toe. Vandaag was zelfs de tribune boven heel goed bezet. Fijn dat wij als Sportservice kunnen bijdragen door deze mooie accommodatie beschikbaar te stellen. Sporthal West heeft alles om topsport te faciliteren. Sportservice wenst ZVC veel succes toe met de volgende wedstrijden. Alles is mogelijk als je er maar in gelooft! Dat hebben de mannen van Hicham wel laten zien dit jaar.”

En Marc verklapte het al: er komen nog meer wedstrijden, maar wat was het spannend. Een reclame voor het zaalvoetbal. Publiek dat voor het eerst in de zaal was, keek hun ogen uit. Voor een topwedstrijd heb je verschillende zaken nodig: twee teams die willen voetballen, goede arbitrale leiding, een schitterende accommodatie en publiek. Achter al deze zaken kon een vinkje gezet worden vrijdagavond. Twee teams met verschillende speelstijlen, scheidrechters die lieten voetballen en in de heksenketel het hoofd koel hielden, publiek dat de spelers opzweepte en een entourage waar menig Eredivisieteam jaloers op zou zijn.

“Ik zie nog steeds het publiek opveren bij doelpunten.” aldus aanvoerder Mourad Marbouch, ”Hoe zij ons hier doorheen hebben gesleept dat is fenomenaal. Het was er de wedstrijd ook na. Er zaten echt sfeermakers bij.”

Toch leek het een makkelijk avondje ZVC te worden. In de derde minuut deed Mohammed Hazzat wat hij het hele jaar al doet –scoren– en zette ZVC op een snelle voorsprong. Toen in de zesde minuut Anouar Tmim ZVC ook nog eens op een 2-0 voorsprong zette, leek ZVC een makkelijk avondje te gaan krijgen, maar niets was minder waar. White Stones is een gedisciplineerde ploeg en liet zich niet gek maken. De wedstrijd ging heen en weer en in de achtste minuut bracht White Stones de spanning weer helemaal terug met de 1-2 in een snelle uitbraak.

“Je zou denken ‘het kan niet gekker, maar het kan gekker.’ Normaal komen we eerst achter en moeten we het omdraaien. Dit keer wisten we goed op voorsprong te komen. Ik denk dat we in de eerste fase het beste van het spel hadden, dat ze moeite hadden met onze manier van druk zetten. Maar dan komen ze goed op een gelijke stand. Dat hadden we niet weg mogen geven, maar ik denk dat de vermoeidheid ook wel meespeelde, want het was een fysieke, zware wedstrijd.” aldus Hicham Saidi.

Zo werd de rust met een 1-2 stand bereikt. In de tweede helft werd de stand in de achtentwintigste minuut weer gelijk en kreeg White Stones de beste kansen. Na elf minuten kwam ZVC al op vijf overtredingen te staan en vanaf die tijd zou iedere overtreding dus een 10-meter trap worden.

Mourad Marbouch:” We kwamen al snel op vijf te staan. Dan weet je dat elke andere overtreding een 10-meter trap wordt. Dat gebeurt dan anderhalve minuut voor tijd. Op dat moment sleept Kaya ons erdoorheen. Je kan een hele goede wedstrijd op zo’n moment vergooien. Doen we niet, maar helaas gaan de overtredingen wel mee in de verlenging. Dus moet je nog rustig verdedigen.”

Kansen waren er aan beide kanten nog wel, zelfs in de laatste secondes van de officiële speeltijd, maar er moest dus twee keer vijf minuten verlengd worden. De eerste verlenging was voor ZVC.

Mourad vervolgt: ”We komen er met een aantal counters met Hazzat geweldig uit en lopen uit naar 4-2. Dan krijgt de keeper ook nog rood en dan maken we het in één minuut in de tweede verlenging weer spannend. De eerste door makkelijk balverlies op het middenveld, waardoor ze twee tegen één komen en hun spits weet goed de duels in te gaan, want hij weet dat we geen overtreding mogen maken, omdat de overtredingen mee gaan de verlenging in. Dan krijgen we nog kansen, maar het zat er niet in. Maar amusementswaarde was een dikke 10.”

“White Stones gaf weinig ruimte weg. Een hele gedisciplineerde ploeg. Ze gaven veel power en dat kostte ons kracht om dat tegen te houden. Maar als je in de verlenging met 4-2 voorstaat in de laatste fase mogen we het niet meer weggeven. Ik denk dat dit ook een stukje vermoeidheid was. Maar wat geeft het als je het met penalty’s over de streep kunt trekken.” vult coach Hicham Saidi aan. “Ik denk dat het publiek de grootste winnaar is vandaag. Toen we begonnen was dat onze droom, een sporthal in Veenendaal vol krijgen en dat hebben we voor elkaar gekregen. Ik denk dat dat het mooiste cadeau is van dit seizoen. Weet je, dan speel je ook nog de halve finale voor promotie. Wat wil je nog meer? Volle zaal, sfeer was goed, geluid geproduceerd, spanning, verlenging, doelpunten, rode kaart, penalty’s. Dit is topsport. Dit is het avondje ZVC. Dit hadden we voor ogen toen we begonnen. Topzaalvoetbal naar Veenendaal halen en daar zijn we in geslaagd met medewerking van Sportservice Veenendaal. Ik heb ook niet iedereen kunnen spreken, maar dank aan iedereen die er was. We hebben het net gevierd, maar als je reëel bent, hebben we nog niets. We hebben het gevierd of we kampioen waren. Dus ik ben nu al met volgende week bezig. We hebben nog niets, maar we hebben een droom waargemaakt.”

De verlenging die in de eerste en derde minuut een 4-2 stand kende door alweer het vierendertigste en vijfendertigste doelpunt van Mohammed Hazzat, leek helemaal een prooi voor ZVC te worden na een rode kaart voor White Stones keeper, wegens het onderuit halen van een doorgebroken speler. Niets was minder waar. White Stones toonde veerkracht in de tweede helft van de verlenging en zorgde in de eerste minuut van die tweede helft voor de 4-3 en 4-4.

Er kwam nog een toetje, de penalty’s, waar Mustafa Kaya met twee gestopte penalty’s zijn uitverkiezing tot de Wildernis Man of the Match helemaal waarmaakte. De beslissende penalty kwam op naam van captain Mourad Marbouh. Die had wel voor hetere vuren gestaan en liet Sporthal West ontploffen. ZVC naar de halve finale!

De tegenstander zal komen uit de wedstrijd Texel ’94-ZVG Cagemax, die zaterdag a.s. gespeeld wordt. Voor ZVC betekent dit een uitwedstrijd op 2 of 3 juni. Mocht ZVC dit ook overleven volgt de finale op vrijdag 9 juni a.s. in Eindhoven tegen ZVV Eindhoven. Een droom die kan uitkomen en een sprookje kan worden!

Meer info: Eerste Divisie B