Het WK 2024 raakt steeds verder uitzicht voor Oranje Futsal. Ook de derde wedstrijd in de eliteronde van de kwalificatie ging verloren. Roemenië trok in eigen huis met 2-1 aan het langste einde. De meer dan verdiende gelijkmaker voor Oranje viel na een doldwaze slotfase helaas een seconde buiten de tijd. De Oranjetreffer binnen de tijd kwam op naam van Said Bouzambou.
OnsOranje
Bron:Wat kun je doen in een seconde? Met je vingers knippen; een glas optillen of je telefoon aanzetten. Als de wedstrijd van Oranje Futsal tegen Roemenië een tel langer had geduurd dan was de ploeg van Miguel Andrés met een meer dan verdiend punt naar huis gegaan. Roemenië was 17 seconden voor tijd op 2-1 gekomen, waarna de bondscoach een time-out inlaste om een plan te bedenken voor de gelijkmaker.
Do or die
Ismail Ouaddouh werd meevoetballende keeper. In zeventien bloedstollende seconden zocht Nederland naar een gaatje in de muur die Roemenië voor eigen doel had opgetrokken. Via de kluts ging de bal omhoog en daalde voor de voeten van Tevfik Ceyar. Hij scoorde beheerst, maar net te laat. De zoemer ging een seconde voordat de bal de lijn passeerde. Zo kreeg Oranje niet waar het gezien het spelbeeld in de gehele wedstrijd recht op had.
Voor Oranje Futsal was de eerste wedstrijd van het twee luik tegen Roemenië een echte do-or-die wedstrijd om uitzicht te houden op het WK 2024 in Oezbekistan. De ploeg van Miguel Andres kon zich na nederlagen tegen Kazachstan en Azerbeidzjan eigenlijk geen puntverlies meer veroorloven. Roemenië dat net als Kazachstan en Azerbeidzjan met veel geboren Brazilianen speelt, was de kwalificatie uitstekend gestart met een verrassende overwinning op Azerbeidzjan 3-1. In Kazachstan werd slechts een kleine nederlaag geleden: 4-3.
Furieus
De bondscoach was door omstandigheden gedwongen zijn selectie op een aantal punten te wijzigen ten opzichte van de wedstrijd tegen Azerbeidzjan. Ayoub Boukhari ontbrak. De ervaren Mats Velseboer keerde terug en kreeg direct de aanvoerdersband om zijn arm geschoven. Illias Bouzit was voor het eerste duel geschorst.
Roemenië startte zoals verwacht furieus nadat de goedgevulde Pitesti Arena hartstochtelijk het volkslied had meegezongen. Maar in tegenstelling tot de eerste twee kwalificatieduels hield Oranje Futsal nu wel de nul in de beginfase. Manuel Kuijk was met goed voetenwerk meteen bij de les bij een aantal afstandsschoten en Oranje zette ook hoog druk om Roemenië ver van de goal te houden.
Granaat
Het tempo dat in deze wedstrijden wordt gevraagd is niet te vergelijken met de Eredivisie. Ballen moeten hard en zuiver worden ingespeeld. En alleen met een keer raken kun je onder de druk uitvoetballen. Toch lukte het Oranje om in de beginfase dreigend voor de Roemeense goal op te duiken. Zowel Bouzambou en Chih miste.
Roemenië zette daar een aantal corners tegenover en had daarin een belangrijk wapen via Felipe Oliveira. Na een aantal keer te hebben warm gedraaid tegen het dak van de hal, nam de aanvoerder de bal in de achtste minuut in een keer op zijn schoen. De bal sloeg als een granaat achter Kuijk in het net.
Kansen
Oranje raakte niet van slag. De ploeg van Miguel Andrés bleef agressief druk zetten om de tegenstander te dwingen de lange bal te spelen. Zelf sneed Oranje bij vlagen door de Roemeense defensie. Een schot van Bouzambou scheerde net langs de paal. De jonge Denzel van Houtum stuitte op keeper Toni Tonita, net als Mohamed Chih en Attahiri die was vrijgespeeld door Van Houtum.
Kon Oranje dit tempo na rust volhouden? Even leek Roemenië de wedstrijd naar zich toe te trekken met twee grote kansen. Maar Kuijk keepte weer ijzersterk en soms hielp de paal. Nadat de Roemeense storm was geluwd, nam Oranje het heft in handen. Met mooie aanvallen werden de kansen aaneengeregen. Bouyouzan zag een punter geblokt; Ouaddouh test de vuisten van de kuiper en Bouzambou mikte net naast. In de 26ste minuut was het eindelijk raak. Bouzambou maakt een een-tweetje met Ouaddouh, liet de bal heerlijk onder zijn voet rollen en punterde de bal hoog langs de kansloze Tonita: 1-1.
Eén seconde
Oranje Futsal kreeg in de tien minuten die daarna volgden de beste kansen. De onvermoeibare Van Houtum, die een puike wedstrijd speelde, kon alleen op Tonita af, maar de keeper tikte de bal met een knappe reflex naast. Even later werd Ceyar knap vrij gespeeld in het midden. Zijn schot teisterde de lat.
Drie minuten voor tijd ging Roemenië alles of niets spelen met een meevoetballende keeper. Nederland moest terug; raakte vermoeid, maar hield lang stand. Tot met nog 17 seconden op de klok Savio Valadares de ruimte vond in de Oranje-defensie en met een bekeken balletje Kuijk passeerde. In de bloedstollende 17 seconden die daarna volgden, kwam Oranje een tel tekort voor de verdiende gelijkmaker. Waar ‘do’ lang in de lucht hing, werd het uiteindelijk ‘die’.
Reactie Miguel Andrés Moreno
“Ik ben niet blij, maar wel trots”, zegt bondscoach Miguel Andrés na het duel vanuit het hotel in Pitesti. Hij heeft de bloedstollende slotfase verwerkt. “De jongens waren enorm gefrustreerd, maar ik heb ze verteld dat ze trots kunnen zijn. Ze hebben keihard gewerkt, dat miste ik tegen Azerbeidzjan (6-1 nederlaag, red.). En na een gelijkwaardige eerste helft waren we in de tweede helft gewoon beter.”
“Het voelde echt alsof de wedstrijd onze kant zou opvallen, maar dan hebben ze altijd nog de individuele kwaliteit van de Brazilianen. Hun eerste goal was ook fenomenaal, hoewel we die ook beter moeten verdedigen.”
“Natuurlijk wil ik winnen, maar ik hecht ook heel waarde aan de ontwikkeling van het team. Dit niveau zijn ze in eigen competitie niet gewend en als ik dan jonge talenten als Denzel van Houtum zie groeien, kan ik daar echt van genieten.”
WK 2024
Nederland heeft nog een kleine kans om zich te plaatsen voor het WK 2024. Dan zal de ploeg van Miguel Andres de drie komende wedstrijden moeten winnen, te beginnen met het thuisduel tegen Roemenië in Almere aanstaande dinsdag 10 oktober. Kazachstan won ook de derde groepswedstrijd, dit keer met 2-4 in Azerbeidzjan, en gaat met negen punten aan kop. Roemenië volgt met zes punten op de tweede plaats. Nederland staat nog puntloos onderaan.
Voor de finaleronde van de WK-kwalificatie zijn twintig landen geplaatst. Deze landen zijn verdeeld in vijf groepen van vier. In totaal strijden de teams om zeven startbewijzen voor het WK 2024 in Oezbekistan. Deze startbewijzen gaan naar de vijf groepswinnaars en naar de twee teams die na een tweede plek in hun groep en de play-off om de resterende twee tickets als de winnaars uit de bus komen.