- 20:30
2 2
zvv D.W.O.W. VR

Hattrick en wereldgoal bezorgen Libertas belangrijke overwinning

We schrijven 7 mei 1989. The Chicago Bulls treft in de eerste ronde van de play-offs Cleveland Caveliers. Het team waarvan het zes op zes keer verloor dat seizoen. Na vier wedstrijden was de tussenstand 2-2 in een best- off-three serie.

Bron: zv Libertas

De Cavaliers leidden in het beslissende duel met nog drie seconden te spelen met 100-99. De toekomst van de Bulls en sterspeler Michael Jordan hing aan een zijden draadje. Het was winnen of het team opbreken. In dat laatste had Jordan geen zin. Hij ontving een pass, pakte een dribbel en schoot op acrobatische wijze zijn 43ste en 44ste punt door het net: 100-101. Zijn jumper zou door de jaren heen bekend worden als ‘The Shot’ en het begin van zijn triomftocht --met uiteindelijk zes titels-- blijken te zijn.

Afgelopen vrijdag stond met nog drie seconden te spelen bij de wedstrijd tussen Hovocubo en Libertas een stand van 4-4 op het scorebord. Keepster Laura Hummel had de bal, schoot deze met een dropkick over een afstand van ongeveer 35 meter tijdens de zoemer over haar opponent Lola Hoots in het doel van Hovocuba. Wat volgde was ongekende ontlading van blijdschap bij speelsters, stafleden en het Friese publiek.

De wedstrijd tegen Hovocubo uit Hoorn werd vooraf als een sleutelduel betiteld. Beide teams moesten winnen om zicht te blijven houden op de winnaarspoule. Hier nestelen zich de eerste zes op de ranglijst die na de winterstop met de nummer 1 van de verliezerspoule gaan strijden om het Nederlands kampioenschap. Het verschil tussen beide teams was twee punten in het voordeel van Libertas.

Libertas begon slecht aan de wedstrijd. Een sterker Hovobuco nam na vijf minuten via een prachtig doelpunt van international Kayla van den Boomgaard de leiding. Zij draaide weg bij Thirza Leistra en passeerde daarna op onnavolgbare wijze keepster Laura Hummel. Het antwoord van Libertas liet niet lang op zich wachten. Direct na de aftrap kwam Lotte Bosma in kansrijke positie. In eerste instantie keerde keepster Lola Hoots haar inzet, maar in de rebound was Jeanine Bosma er als de kippen bij om de gelijkmaker te scoren. Vanaf dat moment nam Libertas het heft in handen. Dit resulteerde in een voorsprong door een doelpunt van uitblinkster Silke van der Wal. Dezelfde Van der Wal en Jildou Koning hadden vervolgens de marge op twee moeten zetten, maar faalden oog in oog met keepster Hoots. Toch zou Libertas voor rust nog scoren. De deze avond niet te stuiten Silke van der Wal passeerde de keepster van Hovocubo voor de tweede keer.

De tweede helft was amper één minuut oud of Lorraine Prade zorgde al voor de aansluitingstreffer. Weer een minuut later lag de gelijkmaker achter keepster Laura Hummel. Ebla Gouriye rondde een snelle counter eenvoudig af. Daarna golfde het spel op neer. Beide teams kregen kansen. Nadat Silke van der Wal eerst de paal had getest tekende zij met haar derde treffer voor een hattrick. Kayla van den Boomgaard leek Libertas met haar tweede doelpunt in mineur te dompelen (4-4). Maar het slotakkoord was voor Libertas. Laura Hummel zorgde met ‘The Shot 2.0’ voor een ongekende afsluiting van een nu al historische wedstrijd. Volgende week wacht nummer twee ZVG/Cagemax.

Meer info: Eredivisie Vrouwen