vr 15 september 2023
- 20:00
7 2

IJsselmeervogels zaal wint na knappe comeback

IJsselmeervogels zaal 1 speelde maandag 9 oktober jl. een uitwedstrijd tegen FC Weesp. Beide teams waren gebrand op een overwinning, vooral omdat ze allebei op 6 punten uit 4 wedstrijden stonden. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter K. Chan.

Bron: IJsselmeervogels

Eerste helft
Beide teams begonnen defensief aan de wedstrijd. In de openingsfase werden er nauwelijks kansen gecreëerd. Het spel bevond zich echter wel steeds meer op de helft van IJsselmeervogels. FC Weesp kwam langzaam maar zeker steeds dichter bij keeper Giel Kootstra, die na 15 minuten spelen toch echt moest vissen. De vleugelaanvaller van FC Weesp wist zich langs twee verdedigers te wurmen, waarna hij de keeper verschalkte: 1-0.

Deze goal zorgde voor een wake-upcall bij IJsselmeervogels. En dan in het bijzonder bij Jelle Priem. Waar hij in de beginfase van de wedstrijd moeite had om in zijn spel te komen, wist hij twee minuten na de openingstreffer meteen toe te slaan. Met een weergaloze slalom zette hij de verdedigers uit Weesp te kijk en schoot hij de bal tegendraads in de verre hoek: 1-1.

Waar de openingstreffer ervoor zorgde dat de Vogels weer scherp werden, zo deed de gelijkmaker het tegenovergestelde. Enkele minuten na het doelpunt lag de bal namelijk alweer in het eigen doel, na een wederom schutterende verdediging: 2-1. Na deze domper was het weer de beurt aan IJsselmeervogels om iets terug te doen, maar net voor de rust scoorde FC Weesp opnieuw. Ditmaal door een afstandsschot die ongelukkig van richting werd veranderd door Jelle Priem: 3-1.

Tweede helft
IJsselmeervogels keek aan het begin van de tweede helft tegen een 3-1 achterstand aan. En met een sterk verdedigende ploeg als FC Weesp, was het nog een hele opgave om met een resultaat terug te keren naar de Westmaat. Na vijf minuten in de tweede helft kwam er dan eindelijk een gelukje. Dankzij een miscommunicatie tussen de keeper en de verdediger van FC Weesp, werd de bal door het midden uitverdedigd. De keeper was uit zijn doel en Jelle Priem was er als de kippen bij om de 3-2 op leeg doel binnen te tikken.

IJsselmeervogels had de smaak te pakken en begon steeds offensiever te voetballen. Er werden veel kansen gecreëerd, maar helaas niet afgemaakt. Totdat de Vogels een corner kregen via Cees Duyst. Hij speelde de bal kort op Nick Heek die de bal voorgaf. Via het been van de tegenstander belandde de bal bij Jelle Priem, die hem uit de lucht ineens in het doel schoot: 3-3. Hiermee maakte Jelle Priem zijn hattrick compleet en was de achterstand na 15 minuten spelen in de tweede helft volledig weggewerkt.

Na de gelijkmaker was het vertrouwen weer helemaal terug bij de Vogels. FC Weesp wankelde en bleef steeds verder achteruit lopen. Er volgde een aantal mogelijkheden voor IJsselmeervogels om de leiding te pakken, maar een sterk spelende keeper hield de mannen uit Weesp op de been. Vijf minuten voor tijd kwam FC Weesp er gevaarlijk uit en passeerde keeper Giel Kootstra. Maar gelukkig haalde zijn broer Jelle Kootstra de bal van de lijn, waardoor de Vogels in leven bleven.

Nadat IJsselmeervogels met de schrik vrij was gekomen, volgde er direct een countermogelijkheid. Joël Kok kreeg de bal in de diepte aangespeeld en was de verdedigers uit Weesp helemaal kwijt. Hij gaf de bal op het laatste moment breed op, de mee naar voren geschoven, Daniël Adam. De bal leek net te hard voor de routinier, maar hij wist na een uiterste krachtsinspanning alsnog zijn voet tegen de bal te krijgen: 3-4.

IJsselmeervogels wist hiermee de wedstrijd in de tweede helft volledig om te buigen, met nog maar enkele minuten op de klok. De winst leek zo goed als binnen voor de Vogels, maar niks bleek minder waar. Jelle Priem raakte met een onbesuisde sliding, naast de bal, ook de tegenstander volgens de scheidsrechter. Een gele kaart volgde voor de lange spits. Dit betekende een man minder situatie voor de Vogels, met nog maar twee minuten te spelen. Daarbij komt kijken, dat de vrije trap precies op de rand van het keepersgebied mocht worden genomen.

De vrije trap werd niet binnengeschoten, maar daarmee was de druk nog niet van de ketel. Met een man meer plus een meevoetballende keeper, deden de mannen uit Weesp er alles aan om nog een punt te pakken. In de laatste seconden werd het pas echt gevaarlijk. De bal viel uit de kluts in de voeten van een speler van FC Weesp, die keihard uithaalde. Keeper Giel Kootstra stond aan de grond genageld, maar gelukkig voor hem stond ‘alleskunner’ Cees Duyst nog op de lijn. Hij hield de bal tegen en zorgde er dus voor dat IJsselmeervogels de overwinning over de streep trok.

Dankzij deze knappe comeback, haakt IJsselmeervogels Zaal 1 aan bij de top in de Hoofdklasse. Met 9 punten staan de Vogels op een gedeelde derde plek. De volgende competitiewedstrijd wordt pas vrijdag 27 oktober a.s. gespeeld; ‘angstgegner’ Brederodes komt dan op bezoek op de Westmaat. De wedstrijd zal dan om 20:00 uur beginnen.

Meer info: Hoofdklasse B