0 0
Leestijd:3 Minuten, 3 Seconden

ZEIST – Oranje Futsal kan tevreden terug zien op een geslaagde tweeluik tegen kersverse wereldkampioen en regerend Europees kampioen Portugal, ondanks dat beide wedstrijden werden verloren. Gisteravond werd het 0-3 en baalde bondscoach Max Tjaden dat er niet door Oranje werd gescoord. Vandaag heeft hij kunnen constateren dat er nog steeds progressie zit in dit Oranje.

Het enige smetje –als je daar van kunt spreken — is dat bij deze wedstrijd het verschil in kwaliteit van de “blokjes van vier” te groot is/was. Het eerste blok liep vanavond wat meer achter de feiten aan, was Portugal veelal het team dat het tempo bepaalde. Het tweede blok had meer overwicht en kon daardoor ook meer de druk op de helft van Portugal opvoeren. (NB: Het derde blok werd pas op het eind en individueel ingepast).

Het was dan ook Portugal dat al vrij snel de score vanuit een ingestudeerde intrap opende: 0-1. De druk op het doel van Oranje nam toe, echter na de blokwissel volgde een fase waarin Oranje domineerde en Portugal veelal op eigen helft werd vastgezet. Helaas werden er in deze fase nog te weinig (echte) kansen gecreëerd. Na de 2e blokwissel kwam Portugal weer meer in balbezit en werd doelman Manuel Kuijk meerdere keren op zijn kwaliteiten getest, maar deze slaagde met verve.

Na een door Max Tjaden aangevraagde time-out startte Oranje voortvarend en wisten ze binnen enkele seconden vanuit een spelhervatting (hoekschop) te scoren. Tevfik Ceyar stond bij de 2e paal klaar om de bal in te tikken: 1-1. Helaas kon Oranje niet lang nagenieten van dit doelpunt, want binnen een minuut scoorde Portugal al weer de 1-2; de diepste man werd al snel gevonden en middels een “hakje” werden zowel de directe tegenstander als doelman Kuijk gepasseerd.

Het 2e blok zorgde er later weer voor dat Oranje de Portugese doelman op zijn kwaliteiten ging testen, maar ook hij bleef fier overeind staan, al had hij de hulp van een verdediger bij een inzet van Mats Velseboer nodig en een engel op de lat bij een verwoestend afstandsschot van Yoshua St. Juste. Oranje had het geluk in die fase van de wedstrijd dan ook niet mee en het was dan ook Portugal dat vanuit een omschakelmoment op de linkerflank de vrijstaande man bij de 2e paal wist te vinden en de 1-3 op het scorebord wist te noteren. Dit werd tevens de ruststand.

Na rust een vastberaden Oranje dat Portugal gelijk onder druk zette om zo snel mogelijk de aansluittreffer te scoren. En dit lukte ook nog, in een omschakelmoment scoorde Mohamed Attaibi de 2-3. Maar wederom wist Portugal al vrij snel –vanuit een spelhervatting (corner)– te scoren en de marge weer op 2 doelpunten te brengen: 2-4.

Oranje wist zich wederom te herpakken en er werden enkele, goede kansen gecreëerd, wat uiteindelijk resulteerde in de 3-4 door Lahcen Bouyouzan, op goed aangeven van Attaibi. Dat Portugal zo’n 3 minuten voor tijd de 3-5 wist te scoren –door balverlies aan Oranje-zijde– was zeer spijtig en dwong Oranje dan ook om de laatste minuten middels powerplay toch nog wat te forceren. Helaas leverde dit niets op en bleef de 3-5 als eindstand staan op het scorebord.

Oranje heeft zich met deze tweeluik tegen Portugal van hun goede kant laten zien en kunnen trots zijn op het gewenste resultaat, ondanks dat er tweemaal werd verloren.