Thriller in Finland: Oranje Futsal na 24 jaar weer op WK! – incl. 🎥

0 0
Leestijd:6 Minuten, 20 Seconden

Oranje Futsal heeft voor een geweldige sensatie gezorgd. In een onbeschrijflijke thriller werd Finland na penalty’s verslagen. Manuel Kuijk groeide uit tot de held van de avond door één van de vijf Finse penalty’s te stoppen. Oranje Futsal bleef zelf vijf keer foutloos. De zinderende wedstrijd was na verlenging in 4-4 geëindigd. Voor Nederland scoorden Jordany Martinus (2x), Ayoub Boukahri en Ismail Ouaddouh.

Bron: OnsOranje

Kan een wedstrijd spannender verlopen? Onmogelijk. Oranje Futsal en heel futsalminnend Nederland – en dat zullen er velen zijn na woensdagavond – ging door een achtbaan van emoties in het allesbeslissende duel tegen Finland om een plek op het WK. Ga maar na. In de tweede helft zat Oranje Futsal op rozen na de 0-2 van Jordany Martinus. Maar Finland keerde de wedstrijd in een paar minuten om; 3-2. Oranje Futsal bleef echter geloven in de WK-droom, ging met een vliegende keeper spelen en werd beloond voor de lef. Zes seconden voor tijd prikte Ayoub Boukhari de 3-3 binnen. Verlenging!

Een seconde

Na een korte pauze leek Finland toe te slaan in de eerste helft van de extra tijd. Manuel Kuijk hield Oranje Futsal op de been met de ene redding na de andere. Nederland leek door de hoeven te zakken, maar Ismail Ouaddouh vond in de tweede vijf minuten nog wat extra energie. Met een granaat in de kruising schoot hij Nederland op een 3-4 voorsprong. De tijd tikte weg. Oranje Futsal was nog een seconde verwijderd van het WK toen Finland toch nog langszij kwam; 4-4. Dat is de magie van futsal. En het kwam toch nog goed. In de penaltyserie lieten de vijf aangewezen spelers van Oranje Futsal zich niet van de wijs brengen. En omdat Manuel Kuijk de derde Finse penalty had gestopt, schoot Ismail Ouaddouh de ploeg van bondscoach Miguel Andrés Moreno met de vijfde en laatste penalty naar het WK. Nu was het wel zeker. Nederland behoort in september in Oezbekistan voor het eerst sinds 2000 tot de beste zestien landen van de wereld.

Verlof

Jordany Martinus en Ayoub Boukhari zijn jongerenwerker. Jordy Cretier werkt als schilder. Tevfik Ceyar is elektrotechnicus. Mohamed Chih en Ismail Ouaddouh werken in de zorg. Om er een paar te noemen. De meeste spelers van Oranje Futsal moesten verlof vragen aan hun werkgever voor de allesbeslissende play-offs-wedstrijd tegen Finland om een plek op het WK. Finland loopt een paar jaar op Nederland voor. Daar is een profcompetitie opgezet en een aantal spelers is actief in het buitenland. Zo speelt Jani Korpela bij de Spaanse topclub Inter Movistar uit Madrid. Een duel over 80 minuten noemde bondscoach Miguel Andrés Moreno het play-offs tweeluik tegen de Finnen.

Intensiteit

De eerste helft was zaterdag in het Topsportcentrum in Almere en daarin gooide Oranje Futsal volgens Andrés het ontzag voor de sterk geachte tegenstander van zich af. Nederland verdiende meer dan een 1-1 gelijkspel en reisde vol vertrouwen naar de Energia Areena in de Finse stad Vantaa. En net als in Almere was er in Finland geen sprake van krachtsverschil tussen beide landen. Oranje Futsal kon mee in het fysieke spel en de intensiteit van de Finnen, die na vijf minuten voor het eerst gevaarlijk werden. Kuijk redde op een inzet van Alasuutari, de doelpuntenmaker in de heenwedstrijd.

IJzig kalm

Nederland werd pas halverwege de eerste helft echt dreigend. Boukhari en Ouaddouh zagen hun schot gestopt door de keeper. Ondertussen liep bij beide ploegen de foutenlast op, een teken dat het duel op het scherpst van de snede werd gespeeld. Oranje Futsal kwam steeds meer onder de druk van Finnen uit. Jordany Martinus profiteerde in de zeventiende minuut van een misverstand in de Finse opbouw. De aanvaller bleef ijzig kalm, speelde een tegenstander en haalde snoeihard uit; 0-1.

Strijdlust

De Finnen gingen op zoek naar de gelijkmaker. De manier waarop Jordy Cretier zich in de baan van het schot wierp, zei alles over de strijdlust van Oranje Futsal. Kond de ploeg van Miguel Andres dit ook volhouden in de tweede helft? Finland ontketende bepaald geen stormloop. Manuel Kuijk hoefde pas na vier minuten in actie te komen. Drie minuten later sloeg Oranje Futsal toe bij de eerste de beste. Cretier bediende Ouaddouh in de diepte met een prachtige pass. Ouaddouh legde af op Martinus, die de Finse keeper in de korte hoek verraste; 0-2. Het WK gloorde, maar in Futsal kan het snel gaan.

Alle remmen los

De Finnen gooiden alle remmen los en de aansluitingstreffer viel eigenlijk te snel. Bij de zoveelste spelhervatting was het nu wel raak via Kunnas. Het Finse publiek ging er achter staan en Kuijk zag een spervuur aan schoten op zich afkomen. De foutenlast van Oranje liep weer op. Na een mogelijkheid voor Cretier kreeg Finland de kans om van tien meter aan te leggen, maar Kuijk tikte de bal met zijn knie uit de goal. Uit de corner was het vervolgens wel raak. Met een beetje geluk veranderde Lintula met zijn hoofd een schot van richting;  2-2.

Lef

Een minuut later leek Oranje Futsal te barsten. Na een mooie overstapje maakte Poylio de Finse ommekeer compleet. Met nog vijf minuten te spelen greep Andres meteen in. Jordany Martinus ging als vliegende keep spelen. De lef van de coach werd beloond. Zes seconden voor tijd zette Boukhari nog een keer aan voor zijn befaamde dribbel en prikte met een beetje geluk de bal in de hoek. Verlenging! Had Oranje Futsal nog energie voor twee keer vijf minuten? Finland pakte in de eerste verlenging het initiatief. Maar Manuel Kuijk groeide uit tot de held van de avond. Hij pakte het ene tien-meter-schot na het andere. Oranje Futsal leek door de hoeven te zakken, maar vond in de tweede verlenging onvermoede krachten. Ouaddouh schoot Nederland op magistrale wijze naar een 3-4 voorsprong.

Een seconde

In Futsal is het nooit klaar. Dat is de magie van de sport. De seconden tikten weg. Finland zette nog een keer aan voor een aanval. Oranje Futsal was een tel verwijderd van het WK toen de Finse vliegende keeper Vanha de bal bij de tweede paal binnen tikte; 4-4. Hoe kom je zo’n teleurstelling te boven? Na een halve minuut rouwen ontstond het besef; wij hebben Manuel Kuijk. Dat gaf de andere spelers het vertrouwen om de ene na de andere penalty in het doel te jassen. Saber Ben Khalou; Karim Mossaoui; Lahcen Bouyouzan; Ishak Belhaj en tot slot Ismail Ouaddouh. Allemaal bleven ze ijzig kalm. En dat terwijl sommige van hen geen minuut hadden gespeeld.

Boost

Kuijk stopte de derde Finse penalty waardoor Ouaddouh de eer had om Oranje Futsal naar het WK te schieten. Nu was het wel zeker. Nederland behoort voor het eerst sinds 2000 tot de beste vierentwintig futsallanden van de wereld. Een ongekend knappe prestatie die de ontwikkeling van futsal in Nederland een enorme boost zal geven.

Het WK in Oebekistan is in september 2024. De werkgevers van de spelers kunnen binnenkort een verzoek om verlof verwachten.

Meer info: WK Futsal 2024