Oranje Futsal begon met veel vertrouwen aan hun eerste poulewedstrijd op het EK Futsal 2022, echter dit vertrouwen werd na nog geen twee minuten spelen gelijk weggeveegd door een vroeg doelpunt van Oekraïne: 0-1. Hierna was het even zaak om de schade te beperken en zich weer te herpakken en gelukkig lukte dat ook aardig.

Het werd hierna wel een wedstrijdhelft met weinig overtredingen en kansen (voor beide teams), waarbij Oranje niet echt in hun element (druk naar voren) kwam/kon komen. Bondscoach Max Tjaden zag dit ook gebeuren en wilde een ommekeer forceren middels een snelle time-out, waarbij hij aangaf dat hij meer druk op de bal wilde zien en er op de zijkant meer werd geknepen.

Dit had resultaat. Vrij snel na deze time-out kreeg Attaibi een goede kans, echter na een mooie, individuele actie belandde zijn schot net naast. Hierna volgde een rommelige wedstrijd, waarbij Oekraïne veelal balbezit had. In de 15e minuut was het echter Nederland dat de grootste kans kreeg, Mossaoui speelde zich goed vrij en knalde van grote afstand de bal op de lat, mede omdat de vingertoppen van de doelman van Oekraïne de bal nog net kon beroeren.

Hierna volgde weer een paar minuten met weinig spektakel en was het tenslotte Oekraïne dat dichtbij een treffer was, echter doelman Kuijk redde knap. De 0-1 bleef dan ook als ruststand op het scorebord staan.

De 2e helft begon voortvarend. Binnen 2 minuten verlengde Saadouni de lange bal van doelman Kuijk met het hoofd en verrastte de doelman van Oekraïne hiermee volkomen: 1-1. Dan denk je dat Oekraïne wakker is geschud, maar nee hoor, niets was minder waar. Nederland denderde door en in de 24e minuut scoorde Attaibi de 2-1, middels een wonderschone “lob”.

Hierna kregen beide teams wel enkele kansen, maar of beide doelmannen waren alert of de verdedigers konden de inzet vroegtijdig onderscheppen. Hierdoor werd het wel meer een wedstrijd. Een wedstrijd waarbij het alle kanten nog op kon, mede gezien het feit dat Oekraïne de “meespelende keeper” tot in perfectie kan uitvoeren. Maar in de 30e minuut scoorde Bouzambou als een “duvel uit een doosje” de 3-1 en leek de buit binnen te zijn.

Een paar minuten voor tijd besloot bondscoach Max Tjaden dan ook dat het tijd was voor een time-out, waarbij hij uitsluitend de spelers kon meegeven dat ze verdedigend hun eigen man moesten houden en rustig moesten blijven, want daarna waren het uitsluitend de spelers die de “regie” overnamen.

Na deze time-out was het Oekraïne dat vrij snel de aansluitingstreffer kon scoren en er nog enkele minuten “billen knijpen” volgden, maar de voorsprong werd gelukkig niet meer uit handen gegeven en de eerste drie punten werden binnengehaald alsof de finale van het EK Futsal 2022 werd gewonnen.

En terecht, want dat is juist de beleving die er moet zijn na zo’n toch wel verrassende overwinning. Een overwinning die dan toch kan brengen waar we als trotse Nederlandse (zaalvoetbal) supporters zo op hopen: de kwarfinales halen en dan zien wat er nog meer valt te halen. Met of zonder die gekke Oranje-supporters die altijd en overal aanwezig zijn.

Mijn avond kan niet meer stuk en hoop dan ook heel voorzichtig op meer succes….