Minsk – De Oranje zaalvrouwen hebben niet voor het resultaat kunnen zorgen wat noodzakelijk wordt geacht om naar het eindtoernooi te gaan. Favoriet Rusland wist namelijk met 2-1 te winnen en zijn daardoor –naar alle waarschijnlijkheid– zeker van poulewinst. Dit omdat gastland Wit Rusland (Belarus) en Hongarije niet worden geacht om Rusland “pijn” te gaan doen.

Maar niets is uiteraard (nog) zeker, vandaar dat de Oranje zaalvrouwen de moed er nog in moeten houden en moeten hopen op dat ene misstapje van Rusland. Echter, dan dient er wel beter te worden gevoetbald dan dat ze tegen Rusland hebben laten zien. Het was over het algemeen slordig. Veel misverstanden, foute passes en lange ballen (uitgooien) van de keepster die niet aankwamen. En dat is/was jammer, want Rusland was qua veldspel wel iets beter, maar was nog niet top. Ik denk dat als het team met meer zelfvertrouwen had gevoetbald, dat er ook wel meer had ingezeten.

Maar goed, geen zelfvertrouwen heeft ook weer zijn (goede) redenen, want een week voor het afreizen naar Minsk werd bondscoach Nina George-Koek op de hoogte gebracht van de afmeldingen van routiniers Jessie Prijs, Esther Toledo en Jennifer Oliveira. Als je dan weet dat deze drie speelsters de helft van de productie (10 van de 20) –die in de voorronde in 3 wedstrijden (16-19 augustus jl.) zijn gemaakt– voor hun rekening hebben genomen, dan word je (volgens mij) ook niet blij als bondscoach/team.

Morgen dus met (nog) meer zelfvertrouwen de hal in en Wit-Rusland op alle fronten aftroeven, zodat de spanning en druk ook bij Rusland blijft en zaterdag a.s. in ieder geval nog blijft staan als “een dag van hopen”.

Ik wens de zaalvrouwen en de technische staf hierbij in ieder geval heel veel succes!

Scoreverloop:
’01 0-1 Samoilova
’07 1-1 Zoyla Barendse
’18 1-2 Samorodova

Startopstelling:
Anna Reitsma (k), Nancy Loth, Arte Brueren, Laura de Groen en Vesna Veltrop.

Wisselspelers:
Bianca Troost (k), Daniëlle Kortlever, Aaike Verschoor, Zoyla Barendse en Lotte Hopman.