0 0
Leestijd:2 Minuten, 3 Seconden

In het afgelopen seizoen startten FC Utrecht en sv Diemen met zaalvoetbal voor de pupillen. In Utrecht speelden de lokale BVO met hun RAC-clubs (regionale amateurclubs) hun wedstrijden in Nieuw Welgelegen. In Amsterdam nam Timo Mulder van sv Diemen het initiatief om samen met een viertal clubs in de zaal te spelen. Bij deze O9 competitie sloot ook de O8 van Ajax zich aan.

Het was voor de jonge voetballertjes en hun trainers een mooie ervaring in de zaal. Hieronder een evaluatie en een omschrijving van de randzaken van het project.

Evalutie deelnemende clubs Amsterdam

  • Kinderen hebben veel plezier en hebben veel de bal;
  • Ouders vinden het spannend want beide ploegen zijn snel bij het andere doel;
  • De spelertjes durven veel acties maken;
  • Vrijlopen is moeilijker in deze ruimtes, waardoor spelers spelinzicht ontwikkelen;
  • Spelers groeien enorm. Zij komen vaak in spelsituatie 1 tegen 1 en 2 tegen 1;
  • Op het veld is de progressie merkbaar. In de laatste weken werden de resultaten beter vergeleken met de periode daarvoor.

Spelregels

De regels in de zaal voor pupillen komen sterk overeen met de regels op het veld. Dit is heel belangrijk voor de kinderen. Op deze manier staan de regels de ontwikkeling van spelers niet in de weg.

Differentieel leren

Bij differentieel leren wordt ervan uit gegaan dat iedere speler uniek is en dus anders behandeld en getraind dient te worden Differentieel leren binnen het voetballen zorgt voor een hoger en bovenal blijvend leerrendement. Het spelen op andere ondergronden en met andere ballen is een manier die past binnen deze wijze van leren. Dit is ook de reden dat je het zaalvoetbal bij meerdere clubs terugziet in de opleiding.

Rol van de KNVB

De clubs hebben geen eigen sporthallen om hun wedstrijden te spelen. De KNVB huurt en betaalt de sporthallen uit de inleggelden voor deze wedstrijden. De competitieleiders van de KNVB maken de programmaโ€™s voor deze competities. Deze zijn ook zichtbaar zijn op Voetbal.nl.

Toekomst

Het is logistiek soms lastig voor de ouders om de kinderen te brengen. Dit is een van de uitdagingen voor de toekomst. De wedstrijden in deze competitie begonnen om 17.00 uur. Ook in het seizoen 2019 โ€“ 2020 hopen een drietal BVOโ€™s, FC Utrecht, AFC Ajax en sc Heerenveen samen met hun partnerclubs in de zaal te voetballen.

Contact

Ben je als club ook geinteresseerd in pupillenzaalvoetbal of heb je vragen. Neem dan contact op met Marius Privee.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0