Max Tjaden, sinds deze zomer bondscoach van de Oranjezaalvoetballers, was vrijdagmiddag aanwezig bij de loting in Nyon. Tjaden, die zelf 78 maal voor Nederland uitkwam, vanuit Zwitserland: “Deze loting biedt mogelijkheden. Wit-Rusland, dat natuurlijk wel thuisvoordeel heeft, ken ik nog van het kwalificatietoernooi voor het EK 2014. Wij wonnen toen met 2-1. Net als Oranje plaatsten zij zich vorig jaar voor de WK-play-offs. Maar zij moesten toen in Rusland hun meerdere erkennen. Italië is uiteraard een fantastische, maar erg sterke tegenstander. We zullen ons optimaal moeten voorbereiden. Werk aan de winkel dus! We willen heel graag naar Slovenië, maar dat gaat niet vanzelf”.

Groepswinnaars naar Slovenië
De winnaars van de zeven groepen plaatsen zich voor het EK in Slovenië, dat van 30 januari tot 11 februari 2018 plaatsvindt. De zeven nummers twee plus de beste nummer drie van de zeven poules, gaan door naar de EK-play-offs, die bestaan uit een uit- en een thuiswedstrijd.

Deze barragewedstrijden worden gespeeld in september 2017. De vier winnaars van deze duels plaatsen zich uiteindelijk voor UEFA Futsal Euro 2018. Gastland Slovenië is uiteraard automatisch geplaatst.

Oefenen tegen Servië, Kroatië en Rusland
Oranjes oefencampagne voor het plaatsingstoernooi voor het EK, start over tien dagen in en tegen Servië. Het Nederlands zaalvoetbalteam speelt 31 oktober en 1 november tegen de gastheer van het vorige EK.

Op 5 en 6 december wordt in de Topsporthal in Rotterdam geoefend tegen Kroatië. En eind januari staat in eigen land bovendien nog een dubbele ontmoeting met Rusland op de agenda, verliezend finalist van het EK 2016.