Oranje Futsal via horrorfilm en thriller naar punt in Kosovo (incl. VIDEO)

0 0
Leestijd:4 Minuten, 48 Seconden

Het Nederlandse Futsalteam heeft vrijdagavond met 3-3 gelijkgespeeld tegen Kosovo. Het zag er lang slecht uit voor de ploeg van Miquel Andrés Moreno maar in de zinderende slotminuten werd een 3-1 achterstand goedgemaakt. Nederland is nu verzekerd van de tweede plaats in de kwalificatiepoule, die in ieder geval recht geeft op de playoffs om de volgende WK-kwalificatieronde te bereiken.

Bron: OnsOranje

Nederland startte sterk in de goed gevulde sporthal in Pristina. Oranje straalde in alles uit dat de ploeg met een zege een grote stap naar de volgende kwalificatieronde kon zetten. Kosovo werd onder druk gezet. De spelers vonden elkaar makkelijk en al na twee minuten had Ferd Pasaribu de openingstreffer op zijn schoen. Iliass Bouzit speelde hem met een magnifiek hakje vrij, maar de keeper lag in de weg zoals hij dat wel vaker zou doen in de eerste helft.

Fanatiek publiek

Nederland – dat aanvoerder Mats Velseboer door een schorsing miste – kreeg daarna nog wat halve kansjes maar na de wissel van het startende viertal werd Kosovo sterker. Dervishaj mocht vrij voor Kuyk uithalen, maar mikte gelukkig voor Nederland te hoog. Kosovo vocht zich in de wedstrijd, soms letterlijk, en liet zien dat het een Futsalland in opkomst is met goede spelers als Alaj, Dervishaj en Salihu. In de negende minuut kon Djurlic aanvoerder Alaj niet houden aan de linkerkant. Zijn voorzet bleef hangen voor de goal van Kuyk waarna Dervishaj niet twijfelde: 1-0.

Oranje probeerde zich te herpakken, maar de Kosovaren wierpen zich opgezweept door het fanatieke publiek in de baan van elk schot. Na een time-out van Andrés Moreno greep zijn ploeg het initiatief terug en ging op jacht naar de gelijkmaker. De grootste kans hierop kreeg wederom Pasaribu nadat Mohamed Chih langs zijn tegenstander flitste en hem alleen voor keeper Ramadani zette. Met een katachtige reactie voorkwam deze de 1-1.

Geluk zoeken

Na de rust drukte Nederland de tegenstander terug op eigen helft en probeerde met schoten van afstand het geluk te zoeken. Altijd zat er wel een been tussen of keeper Ramadani was op zijn post. Kosovo was in de omschakeling eigenlijk gevaarlijker. In de 23ste minuut zette Alaj met een slim passje Dervishaj alleen voor Manuel Kuyk. De Nederlandse goalie voorkwam de 2-0 met een knappe reflex.

Nederland voetbalde steeds gehaaster en slordiger. De 2-0 hing meer in de lucht dan de gelijkmaker, helemaal nadat Salihu met een enorme knal de paal naast Kuyk had gegeseld. Bouyouzan miste vervolgens de kans op de gelijkmaker na wederom een knappe actie van Chih. Niet veel later leek Nederland zijn eigen glazen in te gooien. Dahmani schoof de bal zo maar in de voeten van Dervishaj en die liet zich dit buitenkansje alleen voor Kuyk niet ontnemen.

Strijden

Met deze 2-0 tussenstand zou Nederland een punt moeten halen in het laatste kwalificatieduel tegen het sterke Oekraïne om in de race te blijven voor het WK. De ploeg knokte zich terug in de wedstrijd. Halverwege de tweede helft vond Attahiri met een snel genomen vrije trap eindelijk weer een gaatje in de hechte Kosovaarse verdediging. Saber Ben Khalou rondde met een hoog schot af: 2-1.

Twee minuten later stond het alweer 3-1. Via een schitterende vrije trap werd de Nederlandse defensie uit positie gespeelde en beloonde aanvoerder Alaj zijn goede wedstrijd met een goal. Het WK leek ver weg voor Oranje Futsal. In een alles of niets poging met een meevoetballende keeper lukte het niet om echt uitgespeelde kansen te creëren. Maar de spelers gaven niet op en bleven – begeleid door een fluitend publiek – zoeken naar de aansluitingstreffer.

Lef

Met nog anderhalve minuut op de klok werd het lef van Andrés Moreno beloond. Lahcen Bouyouzan schoot in het shirt van de meevoetballende doelman vanuit de rechterhoek beheerst raak: 3-2. En nog geen dertig seconden later schoot Bouzit de gelijkmaker binnen na een prachtige actie van Boukhari die de Kosovo-defensie splijtte. Het publiek viel stil. Nederland had nog een minuut om de overwinning voor de poorten van de hel weg te slepen.

Zover kwam het niet. Toch gingen na afloop de armen bij de spelers in de lucht. Plaatsing voor het WK had aan een zijden draadje gehangen. Dankzij  het 3-3 gelijkspel is Oranje Futsal in ieder geval verzekerd van de playoffs waarin een plek voor de volgende kwalificatieronde kan worden afgedwongen. Met een goed resultaat tegen het sterke Oekraïne in Almere aanstaande woensdag kan Nederland zich hier als beste nummer twee zelfs nog rechtstreeks voor plaatsen. Kaarten voor deze wedstrijd zijn te verkrijgen in de KNVB Ticketshop.

Thriller en horrorfilm

Bij bondscoach Miguel Andrés Moreno overheerste na afloop de trots op het team. “De slotfase zat tussen een thriller en horrorfilm in. Het was prachtig om te zien dat het team geloof bleef houden in een goed resultaat. Daar werken we samen – spelers en staf – ook elke training aan: strijden tot de laatste minuut.” Het was in de ogen van de bondscoach ook niet meer dan terecht dat Oranje Futsal in de slotfase nog langszij. Hun keeper was de grote uitblinker, dat zegt al veel. We speelden dominant, maar maakten de kansen niet af. Bovendien hadden zij een paar goede spelers die slim gebruik maakten van de ruimte die we soms weggaven.”

Het horrorscenario van uitschakeling voor het WK bleef Oranje Futsal uiteindelijk bespaard. “We kunnen nu in alle rust gaan toewerken naar de wedstrijd tegen Oekraïne. Bij winst bestaat de mogelijkheid om als beste tweede de playoffs te ontlopen. Onze aanvoerder Mats Velseboer is dan ook weer terug van een schorsing. Het geloof is er.” Na de thriller annex horrorfilm van vrijdagavond zou dat een sprookje zijn.

Meer info: Oranje