Wisselvallig Oranje Futsal wint van Duitsland

0 0
Leestijd:3 Minuten, 58 Seconden

Oranje Futsal heeft zaterdag in een vermakelijk duel met 6-4 gewonnen van Duitsland. Tijdens het vriendschappelijke oefentoernooi in Zeist besliste Jordany Martinus na rust met drie treffers de wedstrijd. Hierdoor lijkt de ploeg van bondscoach Max Tjaden zondag met België te strijden om de tweede plaats achter Frankrijk.

Bron: OnsOranje

Het oefentoernooi dient voor Nederland als voorbereiding op het EK, volgende maand in eigen land. Donderdag ging de eerste wedstrijd met 3-1 verloren tegen het verrassend sterke Frankrijk. Voor Oranje Futsal was het een meevaller dat Ilias Bouzit weer beschikbaar is. De topscorer van Hovocubo ontbrak tegen de Fransen. Daar stond tegenover dat Oualid Saadouni niet fit genoeg was om te spelen.

Duitsland werd vooraf gezien als de op papier minste ploeg van de drie tegenstanders deze week. Het land is op futsalgebied nog in opbouw. Daarvoor krijgt het hulp van Marcel Loosveld, die sinds vijf jaar bondscoach is van onze oosterburen.

Initiatief

Oranje Futsal nam in de beginfase duidelijk het initiatief. De ploeg hanteerde een hoog tempo en gaf de Duitsers nauwelijks de kans om van de eigen helft af te komen. Het leverde direct kansen op. Vooral Said Bouzambou had mogelijkheden om de score te openen. Na vier minuten viel de eerste goal alsnog. Bouzit haalde hard uit na een goede één-twee met Bouzambou.

Na de treffer gaf Nederland Duitsland meer lucht en kwam de ploeg van Loosveld er af en toe gevaarlijk uit. Vidoje Matic had al wat waarschuwingen afgegeven, maar het was uiteindelijk Fouad Aghnima die de gelijkmaker op het bord zette na een snelle uitbraak.

Oanje Futsal bleef echter heerlijke aanvallen op de mat leggen. Mats Velseboer schoot als gevolg daarvan op de lat en Bouzit tikte de bal maar net naast. Tevfik Ceyar schoot Nederland uiteindelijk weer op voorsprong na een fraaie lichaamsbeweging. Fabian Schulz maakte echter direct gelijk, nadat dezelfde Ceyar de bal niet kon controleren.

De twee treffers symboliseerden het spel van Nederland in de eerste helft. Bij vlagen speelde de ploeg goed, maar door slordigheden hielp het de Duitsers terug in het zadel. Vlak voor rust had Bouzambou de kans om de schade te herstellen na een fraaie pass van Velseboer. Hij stuitte na een goede aanname echter op de Duitse doelman.

Weergaloze treffer

Ook in de tweede helft bleef Nederland de overhand houden. Na kansen van Bouzambou en Martinus was het na vijf minuten 3-2. Martinus draaide knap weg bij zijn tegenstander om vervolgens snoeihard met links op weergaloze wijze raak te schieten. Het was het absolute hoogtepunt van de wedstrijd.

De paal stond daarna een grotere voorsprong in de weg. Zowel Ceyar als Bouzambou raakten het houtwerk. Hoewel Nederland nu meer controle leek te hebben, kwam Duitsland toch weer terug. Aytürk Gecim schoot onverwacht raak na een intrap.

Na de gelijkmaker brak een fase aan waarin de kansen over en weer gingen. Nederland maakte hierin het verschil. Ceyar en Jamal El Ghannouti wisten elkaar uitstekend te vinden, waarna de laatste de bal in het doel kon schuiven: 4-3.

Meevoetballende keeper

In de laatste twee minuten probeerde Loosveld met zijn ploeg alsnog een resultaat uit het vuur te halen met een meevoetballende keeper. Nederland moest bovendien extra voorzichtig zijn, omdat het op vijf overtredingen stond. Een nieuwe ‘fout’ zou een tienmetertrap voor Duitsland inleiden.

Martinus maakte met twee treffers echter aan alle onzekerheid een einde. Na een fraaie uitworp van Manuel Kuijk schoot hij uit de draai de 5-3 tegen de touwen. Direct daarna maakte hij in een leeg doel ook de 6-3 na een snelle uitbraak. In de laatste seconden kreeg Duitsland alsnog een tienmetertrap. Gecim zorgde met een raak schot voor de 6-4 eindstand.

Wisselvallig

Max Tjaden heeft twee gezichten van Oranje Futsal gezien. “We waren wisselvallig. Ons veldspel was beter dan Duitsland, maar toch staat het bij rust 2-2. En het scorebord liegt niet. Gelukkig hebben we de wedstrijd alsnog in de tweede helft beslist.”

De bondscoach was blij dat hij kon oefenen tegen een meevoetballende keeper. “Je kunt ook op het EK in zo’n situatie komen. We hebben laten zien dat we daar, ook in een andere samenstelling, goed mee om kunnen gaan.”

Ontknoping tegen België

Zondag speelt Nederland om 16.00 uur zijn laatste wedstrijd van het toernooi. België, dat zaterdag met 7-3 verloor van Frankrijk en dus ook drie punten heeft, is dan in Zeist de tegenstander.