De WK-droom van Oranje Futsal (m) is ten einde. Oekraïne was in een bloedstollende achtste finale te sterk voor de ploeg van bondscoach Miguel Andrés Moreno; 1-3.
Bron: OnsOranje
Said Bouzambou bracht Oranje in de tweede helft nog wel op gelijke hoogte, maar uiteindelijk toonde Oekraïne zich scherper in de afronding van de kansen. Nederland verloor de achtste finale, maar won op het WK het respect van de internationale futsalwereld.
Oranje Futsal verlaat het WK met opgeheven hoofd. Voor het eerst in 24 jaar was Nederland weer actief op het hoogste futsalpodium. Dat was al een prestatie om trots op te zijn, maar het is bewonderenswaardig hoe de spelers die allemaal een baan hebben of nog studeren de afgelopen maanden met de staf hebben gewerkt om op het WK goed voor de dag te komen.
Ontwikkeling
Nederland maakte veel indruk door ongeslagen de knock-out fase te bereiken. En ook in de wedstrijd tegen Oekraïne liet Oranje zien een enorme ontwikkeling te hebben doorgemaakt ten opzichte van anderhalf jaar geleden toen beide landen ook tegenover elkaar stonden in de eerste WK-kwalificatieronde. “In die wedstrijd had ik het gevoel dat ze mét ons speelden, en nu speelden we tégen elkaar”, kijkt bondscoach Miguel Andrés Moreno met trots terug op de achtste finale.
Nederland mocht tot de laatste minuut hopen op meer in het spannende duel, maar gezien de kansenverhouding plaatste Oekraïne zich uiteindelijk verdiend voor de volgende ronde. Andrés: “We gaan niet naar de kwartfinale, maar iedereen praat weer met respect over Oranje en we hebben de harten van veel mensen in Nederland veroverd. Dat voelt als een grote overwinning.”
Vechtmachine
Oranje Futsal keerde voor de alles of niets wedstrijd tegen Oekraïne terug naar de Humo Arena in de Oezbeekse hoofdstad Tashkent. Eerder speelde de ploeg van Miguel Andrés hier twee keer gelijk tegen het gastland (3-3) en Costa Rica (2-2). In beide wedstrijden liet Oranje de zege uit handen glippen om met een fenomenale overwinning op Paraguay (5-2) de plek in de achtste finale veilig te stellen. Tegenstander Oekraïne begon het toernooi met een geflatteerde zeperd tegen Argentinië (7-1), maar herstelde zich met twee zeges op Angola (7-2) en Afghanistan (4-1).
Nederland en Oekraïne troffen elkaar drie keer eerder de afgelopen twee jaar. Oranje won met 3-2 op het EK 2022 in eigen land. Oekraïne toonde zich een jaar later de sterkste in het eerste WK-kwalificatieduel (4-2). Bij de return in het Topsportcentrum Almere hield Oranje het echter knap op 1-1. Dat gelijkspel werd toen nog gevierd als een overwinning, maar het tekent de groei die het team daarna en vooral op het WK heeft doorgemaakt dat Nederland vol vertrouwen was om door te stoten naar de kwartfinale. Dat bleek ook in de eerste vijf minuten. Oranje durfde vooruit te verdedigen, hield Oekraïne op eigen helft en was via Boukhari en Ceyar voor het eerst dreigend.
Klasse
Oekraïne had nog niets laten zien, maar dat de ploeg over klasse beschikt bleek bij de eerste de beste gevaarlijke aanval. Abakshyn speelde zich met een mooie aanname in een keer vrij en liet Zvarych vervolgens de openingstreffer aantekenen. Een minuut later kwam Boukhari – de beste man bij Oranje – na een flitsend een-tweetje vrij voor de keeper, maar de creatieve flankspeler kon niet afronden.
Oekraïne werd langzaam maar zeker sterker en meldde zich vaker voor de goal van Kuijk. Nederland had geluk dat de bal via Ceyar op de lat ketste en niet veel later moest de doelman zelf handelend optreden. Oranje is echter een vechtmachine die zich na de mindere fase herpakte. En zelf ook weer kansen ging creëren. Ismaïl Ouaddouh schoot na een slim hakje van puntspeler Bouzambou op de paal. Mohamed Chih kwam net een stap te kort om zijn voet goed achter een voorzet van Boukhari te krijgen.
Uitblinker Boukhari
Na rust begon Oekraïne sterk met een pegel onderkant lat en een enorme kans na balverlies van Ouaddouh. Niet voor het eerst dit toernooi bleek Kuijk niet te passeren. Na die eerste storm knokte Oranje zich terug in de wedstrijd. En wie anders dan Boukhari zette de ploeg op het juiste spoor. De flankspeler dartelde langs de lijn en passte naar de vrijstaande Said Bouzambou. De puntspeler heeft een abonnement op goals tegen Oekraïne en miste ook nu niet; 1-1.
Oekraïne antwoordde snel. Met een hoofdrol voor keeper Suhkov die slim opstoomde naar de Nederlandse cirkel en zo een 5 tegen 3 situatie creëerde. Melnyk rondde vervolgens knap af; 1-2. Nederland ging opnieuw in de achtervolging; speelde in de bloedstollende slotfase alles of niets met een meevoetballende keeper, maar moest in de laatste seconden definitief het hoofd buigen voor de ervaren tegenstander. Zonder Kuijk in de goal had Melnyk geen moeite om het net te vinden; 1-3.
Respect
Zo eindigde het WK-avontuur dat begon in Kosovo en via Finland naar Oezbekistan liep in de Humo Arena in Tashkent. Nederland verloor dan wel de achtste finale op het WK, maar het tot de verbeelding sprekende team won het respect van de internationale futsalwereld en de harten van veel nieuwe Nederlandse futsalliefhebbers.
Miguel Andrés Moreno: ‘we hebben het respect van de futsalwereld gewonnen’
Aan de hand van bondscoach Miguel Andrés Moreno beleefde Oranje Futsal een ongekend WK-avontuur. De ervaren Spaanse coach leidde Nederland voor het eerst in 24 jaar naar het hoogste podium waar Oranje veel indruk maakte door ongeslagen de knockout fase te halen. Oekraïne was te sterk in de achtste finale (1-3), maar de ontwikkeling die Oranje Futsal op het WK in Oezbekistan heeft doorgemaakt voelt als een grote overwinning.
“Het is niet de slechtste dag van mijn leven hoor”, zegt Miguel Andrés Moreno vanuit de Humo Arena in Tashkent, waar het WK-avontuur van Oranje begon en ook ten einde kwam met een nederlaag in de achtste finale tegen Oekraïne. “Na de wedstrijd tegen Costa Rica (2-2) was ik teleurgesteld omdat ik vond dat de spelers niet het beste uit henzelf hadden gehaald. Vandaag heb ik een ploeg gezien die de strijd aan ging met een ervaren futsalland als Oekraïne.”
Harten veroverd
Om de progressie van Oranje Futsal te duiden grijpt Andrés terug naar het voorgaande duel tussen beide landen. In de eerste ronde van de WK-kwalificatie werd Oekraïne toen knap op 1-1 gehouden in het eigen Topsportcentrum Almere. “Maar zij speelden toen mét ons en nu speelden we echt tégen elkaar.”
Wie naar de statistieken kijkt, ziet ook dat beide ploegen elf keer tussen de palen schoten; een teken van een gelijkwaardig duel. Tot de laatste minuut bleef Oranje in de wedstrijd. Maar op de beslissende momenten toonde Oekraïne zich scherper. Toch lukt het Andrés om vlak na de uitschakeling het gevoel van de nederlaag van zich af te laten glijden. “We hebben het respect van de internationale futsalwereld gewonnen en -als ik de reactie zo lees- ook de harten van veel nieuwe Nederlandse futsalliefhebbers veroverd. Dit WK is één grote overwinning.”