0 0
Leestijd:2 Minuten, 22 Seconden

Natuurlijk, de zaalvoetballers van Onder 19 reisden niet naar Letland af om vier dagen tijd drie dikke nederlagen te incasseren. Maar de ervaring van het spelen van een Europees kampioenschap, die neemt niemand ze meer af. “Alles was hier zo professioneel, dat is prachtig om mee te maken.”

BRON: OnsOranje

Drie wedstrijden spelen in de Arena Riga – een schitterende hal -, op een perfecte vloer, onder auspiciën van de UEFA, die alles tot in de puntjes regelde. “Een schitterende ervaring”, noemt coach Hjalmar Hoekema het. Ook na de roemloze aftocht kan de oefenmeester de waarde van deelname tussen de Europese elite op waarde schatten. “Er doen maar acht landen mee. Daar stonden we toch maar mooi tussen.”

Hjalmar Hoekema ging drie keer onderuit met Onder 19. – Foto: UEFA

Verschil in kwaliteit

Het verschil in kwaliteit was hem natuurlijk opgevallen. “Sommige van de spelers waar we tegen speelden zijn al prof, ondanks hun leeftijd. Die spelen bijvoorbeeld bij Barcelona en trainen al vijf of zes keer in de week. Wij hooguit twee keer. En dan ook nog eens op een wat lager niveau. Dan wordt het lastig.” 

Onder 19 incasseerde in drie wedstrijden liefst achttien tegentreffers en kwam zelf tot geen enkel doelpunt. “Het klinkt suf, maar ik heb niet het idee dat we finaal zijn weggespeeld. De uitslagen waren vielen alleen een beetje groot uit. De eerste wedstrijd tegen Oekraïne verliezen we met 7-0, maar dat klopt echt niet met het beeld van de wedstrijd. Dat had bijvoorbeeld 5-3 moeten zijn.”

Onder 19 incasseerde in drie wedstrijden liefst achttien tegentreffers en kwam zelf tot geen enkel doelpunt. – FOTO: UEFA

Buitencategorie

Tegen halve finalisten Kroatië en Spanje werd het vervolgens 6-0 en 5-0. Hoekema: “Tegen Kroatië speelden we de eerste helft gewoon goed, maar staan we in de rust met 2-0 achter. En tegen Spanje – een ploeg van buitencategorie – hebben we gewoon een goede wedstrijd gespeeld. We slaagden er niet in om de kansen af te maken en het zat ons ook niet mee. In totaal hebben we denk ik zes keer op de paal of lat geschoten.” 

Het toernooi en de weg er naartoe is een leerzaam proces geweest voor de zaalvoetbaltalenten. “Ik weet uit eigen ervaring dat je van het spelen van dit soort toernooien een betere speler wordt. Omdat je sneller moet handelen, sneller keuzes moet maken. Dat helpt je echt in je ontwikkeling als zaalvoetballer.”

Teleurstelling

Het toernooi zit erop, de reis naar huis is het enige dat nog rest. “Natuurlijk heerst er teleurstelling bij de spelers. Zij hadden vooraf ook het idee dat ze zich konden meten met Oekraïne en Kroatië. Maar dit team is twee jaar geleden pas ontstaan. Als je ziet waar we vandaan komen, en dat we gewoon op een EK hebben gestaan, dat is gewoon top.” 

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0