0 0
Leestijd:1 Minuten, 49 Seconden

Een berg ervaring rijker, een illusie armer. Na een vier zware dagen in het Letse Riga, gevuld met sportieve tegenslagen, zit het Europees kampioenschap er voor de zaalvoetballers van Onder 19 op. In de afsluitende poulewedstrijd bleek ook topland Spanje een maatje te groot: 5-0.

BRON: OnsOranje

Onder 19 had na twee ruime nederlagen tegen Oekraïne en Kroatië nog slechts een theoretische kans om het toernooi een vervolg te geven. Dan moest in ieder geval met ruime cijfers van poule-favoriet Spanje gewonnen worden, een schier onmogelijk opgave. Spanje was na twee overtuigende overwinningen al zeker van een plek in de halve finale. 

Kevin van Londen (rechts) probeert de bal te blokken. – FOTO: UEFA

Kwaliteit

Het verschil in kwaliteit werd in de eerste helft al tot uitdrukking gebracht. Niet alleen in de score, maar ook in het spel. Onder 19 kwam niet veel verder dan tot het tegenhouden van doelpunten. Dat ging soms slechts door het maken van overtredingen, waardoor Oranje al relatief snel op vijf overtredingen stond. Gelukkig voor het Nederlands team stopte doelman Youssef Bel Sellam een penalty. 

Het maken van doelpunten is en blijft een haast onmogelijke opgave voor Onder 19 op dit EK. Ook tegen Spanje ging het afwerken weer moeizaam en zat het opnieuw niet mee. Meest treffende voorbeeld was de pegel van Faical Amheye, na een heerlijke actie. De bal belandde – zoals zo vaak dit toernooi – op de paal. 

Op dat moment keek Oranje al tegen een 3-0 achterstand aan. Na een schot door de benen van de doelman, een ongelukkige treffer via de voet van Tim Taylor en een strakke voorzet bij de tweede paal was de wedstrijd halverwege al gespeeld.

Formaliteit

De tweede helft was na twee snelle Spaanse doelpunten slechts een formaliteit. Een eretreffer was voor Oranje en de trouwe aanhang in Letland – opnieuw – niet gegund.

En zo komt er een einde aan het EK voor Onder 19. Het toernooi waarvoor de verwachtingen redelijk hoog gespannen waren, maar dat in werkelijkheid zo tegenviel. Na drie dikke nederlagen (7-0, 6-0 en 5-0) en geen enkele treffer keren de talenten van coach Hjalmar Hoekema weer huiswaarts.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0