Italië te sterk voor Oranje Futsal Vrouwen in oefenduel

Oranje Futsal Vrouwen bereidt zich voor op de Main Round van de EK-kwalificatie in oktober en is naar Salsiomaggiore afgereisd voor een oefentweeluik tegen Italië. Het eerste duel werd zondag jl. met 5-3 verloren. Voor Oranje scoorden debutant Sam Bosma, Jessie Prijs en Amy Visser.

Bron: OnsOranje (Foto: KNVB Media)

Oranje Futsal Vrouwen wil geschiedenis schrijven: voor het eerst een EK-eindronde bereiken. Daarvoor moet de formatie van bondscoach Teuny Bosma in oktober tijdens de Main Round van de EK-kwalificatie Oekraïne, Kroatië en Polen verslaan. Het oefentweeluik in en tegen Italië is een van de weinige momenten voor Bosma om een team te smeden en de speelsters een hoger tempo te laten ervaren, dan ze gewend zijn in de Eredivisie Vrouwen.

Graadmeter

“De Italiaanse speelsters komen uit in een profcompetitie. Ze trainen vijf keer per week tegenover onze internationals twee keer.  Ze zijn gewoon fitter, maar ook effectiever met slimmigheidjes.” Een uitstekende graadmeter dus voor Oranje dat in de Main Round straks landen treft van hetzelfde kaliber of daar in ieder geval daar in de buurt komt.

Na een wat onwennig begin – wat niet gek is met ook nog eens drie debutanten (Sam Bosma, Tessa Grashuis en Willisa Scholtens) in de selectie, die voor het eerst op reis zijn met het nationale team – kwam Oranje in de achtste minuut met 1-0 achter. Renata Adamatti passeerde goalie Anna Reitsma. Bosma: “Daarna kregen we Italië onder druk . We hielden ze op hun helft, zoals we voor de wedstrijd hadden afgesproken. Want ze kunnen natuurlijk wel voetballen, dan kun je ze maar beter van je goals houden.

Debuut

Sam Bosma luisterde haar debuut op met een ietwat wonderlijke goal: een crossbal die ze met haar schouder binnen werkte. Een terechte gelijkmaker in een goede fase van Oranje. Vlak voor de pauze voetbalde Italië toch nog een keer onder de druk uit. Sara Boutimah zorgde ervoor dat haar team met een voorsprong ging rusten.

Na rust is de eerste kans voor Oranje, maar daarna voert Italië de score in rap tempo op. Twee keer Rafaela Dal’Maz en een keer Renata Adamatti brengen de stand op 5-1. Een afstraffing van Oranje dreigt. Bosma: “Druk zetten kost ontzettend veel energie. In de tweede helft kunnen we dat niet meer volhouden en zijn zij heel effectief.”

Veerkracht

Bosma vraagt een time-out aan om het ritme bij Italië te breken. Daarna richt Nederland zich in de laatste vijf minuten weer op. Bosma: “Het was heel mooi om die veerkracht te zien.” Jessie Prijs en Amy Visser gaven met  hun goals de stand een draaglijker aanzien: 5-3, een score die volgens Bosma recht doet aan de verhoudingen tussen beide landen. “We zijn tactisch niet afgetroefd en hebben heel veel goede dingen gezien. Ik denk zelfs dat we meer in onze bagage hebben. Dat nemen we mee naar morgen.”

Morgen is maandag 26 september. Dan speelt Oranje Futsal Vrouwen opnieuw tegen Italië en kan de bondscoach verder smeden aan een team dat klaar is voor de Main Round.

Meer info: Oranje Vrouwen


error:
P
appzaalvoetbalonlinecom

GRATIS
BEKIJK