Debuut

Net als vorige maand tegen Servië liet Tjaden drie spelers debuteren. Ike Neil, Younes Daari en Dave Stet maakten hun eerste minuten in Oranje. Het past allemaal in de fase waarin het hernieuwde Oranje zich prepareert op het EK-kwalificatietoernooi in Wit-Rusland, in april volgend jaar.

Nederland had het bijzonder lastig tegen de nummer 17 van de wereld. Daar waar het eerste deel van de eerste helft bestond uit aftasten, daar gaf Kroatië in het tweede deel flink gas. En dan kan het hard gaan in de zaal. Binnen een minuut was het twee keer raak en het was aan doelman Manuel Kuyk te danken dat het halverwege ‘slechts’ 0-2 stond. Oranje kon nauwelijks gevaarlijk worden en was via Karim Mossaoui nog het dichtst bij een treffer.

Hervatting

Vlak na de hervatting dacht Nederland zowaar de 1-2 te maken, maar Mo Darri kon net niet afronden. Tien seconden later lag de bal er aan de andere kant wél in: 0-3. Nadat ook Horvat succesvol was.

Met nog zo’n negen minuten op de klok maakte Nederland via Karim Mossaoui de 1-4. Direct hierna had Tevfik Ceyar dé kans op de 2-4. Oranje probeerde de Kroaten onder druk te zetten, maar dat had als gevolg als balverlies levensgevaarlijk was. Op enkele momenten kon debutant Stet zich direct onderscheiden.

Gratis toegang

Dinsdag spelen beide ploegen opnieuw tegen elkaar. De aftrap is om 20 uur, de toegang in het Topsportcentrum in Rotterdam is gratis. Volgend jaar april speelt Oranje het EK-kwalificatietoernooi in Wit-Rusland. Het EK zelf wordt in 2018 in Slovenië gehouden.

Statistieken:

Nederland-Kroatië 1-4 (0-2)

Scoreverloop:

12. Babic 0-1, 13. Peric 0-2, 23. Jelovcic 0-3, 28. Horvat 0-4, 32. Mossaoui 1-4.

Opstelling Nederland:

Kuyk, Stet; Ceyar, Darri, Bouzambou, St. Juste, Saadouni, Mossaoui, Attaibi, Neil, El Ghannouti, El Morabiti, Daari.