Nieuw Roden heeft in vier jaar tijd driemaal zoveel leden gekregen door combi veld- en zaalvoetbal

0 0
Leestijd:3 Minuten, 13 Seconden

Veld- en zaalvoetbal voor dames combineren lastig? Welnee, vindt Wiebe Kooiker van Nieuw Roden. De Drentse voetbalclub koppelt de twee voetbalvormen. En het legt de vereniging geen windeieren. Binnen vier jaar verdriedubbelde het ledenaantal en stoomde de club in de zaal door naar de Eredivisie.

KNVB  Anne Takens

Het succesverhaal van Nieuw Roden begon nu een jaar of vier geleden. De toen 16-jarige dochter van Wiebe Kooiker, Martine, vroeg aan haar vader of ze naast het veldvoetbal ook aan zaalvoetbal mocht doen. Natuurlijk, knikte pa, maar dan wel bij dezelfde vereniging. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk. De verenigingen die Kooiker bezocht stonden er op zijn zachtst gezegd niet om te springen. Tot hij bij Nieuw Roden op bezoek ging.

Explosie in het ledenaantal

Want daar zag men het plan van Kooiker wel zitten. En met succes, want het ledenaantal groeide in vier jaar tijd van zo’n 25 voetballende dames op het veld naar zo’n negentig leden, waarvan het gros de twee disciplines combineert. “We merken dat de meiden hier heel erg enthousiast van worden”, vertelt Kooiker. “Maandelijks krijg ik berichten van meiden die bij ons willen komen voetballen. Precies om die reden dat we veld- en zaalvoetbal hier gezamenlijk aanbieden.”

In andere landen is het heel normaal om de twee disciplines te combineren, zo weet Kooiker uit eigen ervaring. Alleen in Nederland is het vaak strikt gescheiden. “Wij spelen internationale toernooien in Italië, Spanje, Polen en Portugal en daar hebben ze het niet over veld- of zaalvoetbal bij de jeugd, maar over 5×5, 7×7 of 11 tegen 11. Alleen in Nederland zijn we daar nog heel bekrompen in, al lijkt daar met de nieuwe voetbalvormen verandering in te komen.”

Wiebe Kooiker (rechts); FOTO: Anne Takens

 

Veld- en zaalvoetbalminded

Belangrijk is wel dat er goede afspraken bestaan tussen de trainers van de zaal- en veldteams. “Je hebt iemand nodig die zowel veldvoetbal- als zaalvoetbalminded is en het overzicht bewaart”, denkt Kooiker. “En je hebt een bestuur nodig die daar ook achter staat. Wij spelen met ons eerste team in de Eredivisie in de zaal. Die wedstrijden zijn vaak op vrijdagavond. Na de wedstrijd vragen we dan wie er fit genoeg is en wie er wil spelen op de zaterdag. En dat zijn er genoeg hoor.”

Nee, ook fysiek gezien is dat geen probleem, twee dagen achter elkaar voetballen, vindt Kooiker. “Sterker nog, wij hebben bijna geen blessures. Dat komt omdat we conditioneel fit zijn. Vaak zie je bijvoorbeeld dat blessures ontstaan na de winterstop. Bij ons gebeurt dat niet. Wij trainen en spelen gewoon door in de zaal. En, natuurlijk ook niet onbelangrijk, je ziet het niveau met sprongen vooruit gaan, zowel in de zaal als op het veld. Beide disciplines profiteren er dus van.”

Absolute aanrader

Of hij het andere verenigingen zou aanraden. Kooiker knikt gretig. Het is een absolute verrijking voor je club, betoogt hij. Kooiker wijst naar de explosieve groei in het ledenaantal van zijn club. “Veel meiden willen de twee disciplines graag combineren, maar het is nu nog vaak niet mogelijk. En als het al gebeurt dan spelen ze vaak bij twee verschillende clubs, wat weer zorgt voor allerlei problemen.

Een probleem dat Kooiker vaak voor de voeten geworpen kreeg was het financiële aspect. Het huren van een zaal is immers niet gratis. “Dat klopt”, bekent hij. “Maar daar staan de extra inkomsten uit contributie tegenover. Niet alleen van nieuwe leden, maar ook van de leden die naast het veldvoetbal nu in de zaal gaan spelen. Daarvoor betaal je ook contributie. Uiteindelijk is daarvoor ook wel wat te verzinnen. Je moet uitgaan van de mogelijkheden die het biedt, niet van de beperkingen.”

Benieuwd naar welke voetbalvormen je nog meer kunt inzetten om leden te werven of te behouden? Doe inspiratie op met kennis op KNVB ASSIST.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

error:
Cookieconsent met Real Cookie Banner P