0 0
Leestijd:2 Minuten, 41 Seconden

Niña George-Koek (46) is de nieuwe bondscoach van het Nederlands vrouwenzaalvoetbalteam. De huidige coach Marius Privee heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en neemt afscheid. George was als assistent van Privee de afgelopen twee seizoenen al betrokken bij het team. “Het einddoel? Plaatsing voor het Europees kampioenschap.”

BRON: OnsOranje

FOTO: KNVB Media
Niña George-Koek (tweede van rechts) was de afgelopen twee jaar assistent-coach van Oranje.

Niña George-Koek is zeker geen onbekende in het vrouwenzaalvoetbal. Zelf haalde ze als speelster het Nederlands team, zonder dat het tot een officiële interland kwam. “We speelden ooit een wedstrijd tegen Catalonië. Maar omdat dit geen land is, telt het niet mee als ‘echte’ interland.”

25 jaar zaalvoetbal

Al ruim 25 jaar bivakkeert ze in de wereld van het zaalvoetbal. “Toen ik een jaar of negentien was, kon je mij bijna wekelijks bij de trainingen van het toenmalige Hoornsche Veerhuys vinden. Omdat ik dat heel interessant vond. Kijken welke oefeningen er werden gedaan, hoe de trainer omging met de spelers.”

De afgelopen jaren heeft ze zich als trainer/coach ontwikkeld. Zo was ze actief bij OS Lusitanos, won ze met de mannen van Hovocubo 2 de beker en de titel – wat promotie opleverde naar de Eerste divisie – en leidde ze de vrouwen van Reiger Boys in de Eredivisie Vrouwen. Afgelopen seizoen legde George-Koek de UEFA Futsal B opleiding met succes af.

Gretig 

Het niveau van de Eredivisie Vrouwen is goed. Iedere speelster die in de Eredivisie speelt, komt in aanmerking voor een selectie

En nu, na twee seizoenen als assistent te hebben gefunctioneerd, neemt ze het stokje van Privee over. “Ik heb heel veel zin om aan de slag te gaan. Ik voel dat ik klaar ben voor deze stap en ben gretig genoeg om succes te willen behalen.” Progressie boeken is een ambitie die wordt nagestreefd. “We hebben de afgelopen twee jaar veel stappen gemaakt, onder meer in de gespeelde interlands. Het liefst zou ik de speelsters iedere maand bij elkaar hebben, maar dat is helaas niet altijd mogelijk.”

George-Koek vervolgt: “Trainen en het spelen van oefeninterlands is heel goed voor de ontwikkeling. Een deel van de ontwikkeling ligt ook bij de clubs en speelsters zelf. Voor veel speelsters zou het mooi zijn als ze structureel twee keer in de week trainen.” George-Koek is blij met het potentieel dat voor handen is. “Het niveau van de Eredivisie Vrouwen is goed. Iedere speelster die in de Eredivisie speelt, komt in aanmerking voor een selectie”.

Oefenduels met Polen 

In september staan de eerste trainingen gepland, gevolgd door oefenwedstrijden tegen Polen, twee maanden later. “Het doel is om verdere stappen te zetten met het team. Zowel in het spel dat wij willen spelen, als in de resultaten. Dat kan zeker hand in hand gaan. Het einddoel is om ons te plaatsen voor het Europees kampioenschap, dat voor de tweede keer gehouden gaat worden. Dat zou geweldig zijn.” In het voorjaar van 2020 volgt een kwalificatietoernooi voor het komende EK voor vrouwen.

Hjalmar Hoekema treedt toe tot de technische staf om de rol van assistent van George-Koek te bekleden. Teuny Bosma zal haar werkzaamheden als keeperstrainer voortzetten. 

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0