Oranje Futsal verliest van Kazachstan maar houdt zicht op Play-Offs voor WK

0 0
Leestijd:4 Minuten, 21 Seconden

Oranje Futsal heeft het voorlaatste WK-kwalificatieduel in de eliteronde verloren van koploper Kazachstan. In Astana hield de ploeg van bondscoach Miguel Andres na een slechte start de schade knap beperkt tegen het topland; 2-0.

Bron: OnsOranje

Ondanks de nederlaag houdt Oranje Futsal zicht op het WK. Die route loopt dan via de play-offs waarvoor Nederland zich in de laatste thuiswedstrijd tegen Azerbeidzjan op woensdag 20 december in Almere kan plaatsen. De aftrap in het Topsportcentrum voor dit cruciale duel is om 18:30 uur.

De laatste twee duels in de elite kwalificatieronde voor het WK 2024 in Oezbekistan leken voor Oranje Futsal in het teken te staan van de broodnodige ervaring opdoen. Nederland, waar Futsal nog in ontwikkeling is,  weerde zich tot nu toe knap in de wereld van Futsalprofs, maar met een punt uit vier duels was de WK-droom vervlogen.

Onverbiddelijk

Tot de kaarten achter de groene tafel plotseling anders werden geschud. Dat zit zo. Zowel Kazachstan, Azerbeidzjan en Roemenië spelen met een aantal genaturaliseerde Brazilianen. Dat mag, maar dan moet je het volgens de regels doen en Roemenië had tegen Nederland twee keer een ongerechtigde speler opgesteld. Na protest van de KNVB was de UEFA onverbiddelijk. De nederlaag en het gelijkspel werden omgezet in twee 5-0 overwinningen voor Oranje Futsal.

En zo schoof Nederland met zes punten door naar plaats twee in de poule, een plek die mogelijk recht geeft op de play-offs voor WK-kwalificatie. Zelfs de eerste plaats, die rechtstreeks naar het WK leidt, behoorde nog tot de mogelijkheden, maar dan zou er een wonder moeten gebeuren in de uitwedstrijd tegen de nog foutloze koploper Kazachstan, dat dan ook nog de laatste wedstrijd zou moeten verliezen.

President

Maar Kazachstan had vooral zin in een eigen feestje. In een zeer goed gevulde Jekpe Jek hal werden de Futsal-internationals onthaald met een duizelingwekkende lichtshow. Zelfs de president van het land had zijn werkkamer in het paleis even verlaten om op de tribunes plaats te nemen. “Dat geeft wel aan hoe groot deze sport hier is”, zegt bondscoach Miguel Andrés.

Opgezweept door het publiek en de priemende ogen van de president schoot Kazachstan uit de startblokken. Na 22 seconden lag via Orazov de bal al in het net achter Mika Spigt. De achttienjarige goalie van FC Marlene verving Manuel Kuijk die wegens privé-omstandigheden verstek moest laten gaan. Spigt kon direct aan de bak en verrichtte de ene redding na de andere op het spervuur aan schoten van Kazachstan. Miguel Andrés: “We waren teveel onder de indruk van de omstandigheden en hadden in de beginfase teveel respect voor de tegenstander.” Volgens de bondscoach is dat ook niet zo gek. “Zo’n sfeer maken deze jongens nooit mee.”

Wake-up call

Een tweede goal van Kazachstan kon dan ook niet uitblijven. Douglas Junior kegelde de bal in de zevende minuut langs Spigt en een afstraffing voor Oranje dreigde. “Maar het leek net of die tweede goal een wake-up call was”, zegt Andrés. We rechtten onze rug en zijn steeds meer in de wedstrijd gegroeid. Niet meer alleen reageren maar lef tonen aan de bal en zelf acties ondernemen.” Oranje Futsal kreeg ook kansjes via Issam Dahmani en Abdessamad Attahiri, maar met Higuita staat bij Kazachstan een van de beste keepers op goal.

Ook na de pauze bleef Nederland knap in de wedstrijd, hoewel je van de profs van Kazachstan toch meer inhoud mag verwachten. Natuurlijk had Kazachstan twee keer zoveel schoten op doel als Oranje Futsal op goal. “Maar dat zegt niet alles, aldus Andrés, want ze schieten heel veel van afstand.” En als de bal tussen de palen was, dan stond daar Mika Spigt. Andrés: “Die jongen heeft het fantastisch gedaan, net als het hele team. In de slotfase zijn we nog met de vliegende keeper gaan spelen en met een beetje geluk maken we de aansluitingstreffer.”

WK-droom

Higuita moest nog even al zijn talenten aanspreken om achtereenvolgens Mohamed Chih, Iliass Bouzit en opnieuw Dahmani van scoren af te houden. In de vroeg opgelopen achterstand kwam geen verandering meer, maar Nederland kon met opgeheven hoofd de Jekpe Jek hal verlaten. De spelers van Kazachstan vierden feest omdat ze zich met de zege op Nederland definitief voor het WK 2024 in buurland Oezbekistan hadden geplaatst.

Maar ook Oranje Futsal houdt dus nog zicht op het toernooi met de beste Futsallanden van de wereld. Een droom die uiteen was gespat, maar toch weer nieuw leven werd ingeblazen. Als Nederland woensdag 20 december de laatste groepswedstrijd thuis in Almere wint van Azerbeidzjan dan is het zeker tweede. Naast de vijf groepswinnaars van de eliteronde spelen de vier beste nummers twee in de play-offs om twee tickets voor het WK. Nederland is daarnaast dus nog wel afhankelijk van de ontwikkelingen in de andere poules.

Revanche

Eerst zelf maar eens winnen. Miguel Andrés kijkt met vertrouwen uit naar het duel in het Topsportcentrum in Almere. “Ik hoop dat het helemaal vol zal zitten en dat het publiek veel lawaai maakt. De jongens zijn er nu aan gewend. We willen bovendien revanche nemen op onszelf want uit tegen Azerbeidzjan hebben we onze slechtste helft in deze campagne gespeeld.”

Meer info: WK Futsal 2024

Happy
Happy
0
Sad
Sad
1
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

error:
Cookieconsent met Real Cookie Banner P