De wedstrijd in Novi Sad was voor het Nederlands team het startpunt van een nieuwe periode. Na het vertrek van Marcel Loosveld als bondscoach, beleefde opvolger Max Tjaden in Servië zijn vuurdoop als keuzeheer. En er waren meer nieuwkomers. Jordany Martinus en Youssef Makraou beleefden hun debuut als international. Doelman Peter Rozenbeek keerde na lange tijd terug onder de lat.

Mijlpaal
Zeker voor Zaid el Morabiti was het een bijzondere wedstrijd. De aanvoerder van Oranje bereikte een absolute mijlpaal door zijn 100e interland te spelen. En hij liet daarin zien nog altijd van waarde te zijn. Direct na het begin van de tweede helft maakte hij de gelijkmaker.

Zeven minuten voor tijd maakte Saïd Bouzambou er zelfs 1-2 van, maar drie minuten voor het einde werd het toch 2-2. In de slotminuut stiftte Tevfik Ceyar nog tegen de binnenkant van de paal.

Tjaden kon tevreden terugkijken op zijn debuut als bondscoach. ,,Ik ben meer dan tevreden. Wat wij willen is veel druk geven naar voren toe. We willen vaak druk geven en we willen dat vol kunnen houden. De eerste twee elementen gingen goed, met het volhouden ervan hadden we in de slotfase moeite. Dat laatste is onderdeel van een proces.’’

Spanning
Last van spanning had Tjaden niet tijdens zijn debuut. Daarvoor wel, maar tijdens de wedstrijd was ik rustig. Heerlijk dat we zo zijn begonnen. Als wij zo doorgaan, komen we er wel. Er is een kar aan het rijden richting Slovenië 2018., waar het EK gehouden wordt. Dat is ons doel.’’

Dinsdag spelen Nederland en Servië opnieuw tegen elkaar. De aftrap is om 19 uur.

Statistieken

Wedstrijd
Servië-Nederland 2-2 (1-0).

Scoreverloop
Servië 1-0, El Morabiti 1-1, Bouzambou 1-2, Servië 2-2.

Opstelling Nederland
Rozenbeek, Ceyar, El Morabiti, Attaibi, Bouzambou, Bouyouzan, Makraou, El Ghannouti en Martinus.