Sterk Oranje Futsal verliest nipt van topland Kazachstan (incl. VIDEO)

Oranje Futsal heeft de eerste wedstrijd in de finaleronde van de WK-kwalificatie verloren. Topland Kazachstan was in een goedgevuld Topsportcentrum Almere met 0-2 te sterk. Oranje Futsal speelde een uitstekende wedstrijd, kreeg zelf ook grote kansen, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de nummer vier van het vorige WK.

Bron: OnsOranje

De wedstrijd begon met een waardige minuut stilte voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. In de selectie van Oranje Futsal zitten veel spelers met Marokkaanse roots. Zowel Nederland als Kazachstan speelde met rouwbanden.

Wereldtop

Kazachstan behoort in het Futsal tot de wereldtop. De selectie bestaat uit full-profs die twee keer per dag trainen en de namen Edson en Douglas jr. op het wedstrijdformulier verraden dat de selectie ook nog eens is versterkt met genaturaliseerde Brazilianen. In de goal staat bovendien Leo Higuita, al zeven keer uitgekozen tot beste Futsalkeeper van de wereld. Nederland heeft de ambitie om naar dat niveau toe te groeien, maar moet daarvoor nog een aantal stappen maken. De Kazachse bondscoach Kaka had vooraf gezegd dat hij niet goed wist hoe hij de kwaliteit van Oranje moest inschatten.

Het duel begon dan ook zoals iedereen verwachtte. Kazachstan liet de bal rondgaan en probeerde Oranje te verrassen met tempoversnellingen. Manuel Kuijk wist dat hij vandaag aan de bak moest en onderscheidde zich direct met een aantal formidabele reddingen. Maar de doelman was in de derde minuut kansloos toen Edson tussen de Nederlandse linies glipte en de bal vanaf links in de lange hoek punterde

Tempo

Oranje liet zich hierdoor niet van slag brengen. De spelers verdedigden geconcentreerd en waar nodig met een leeuwenhart. En anders stond daar altijd nog Kuijk, die zich op deze avond minimaal de gelijke van Higuita toonde. Soms bijgestaan door een engeltje op de lat en paal.

Hoe lang kon Oranje mee in dit tempo? Lang, eigenlijk heel de wedstrijd, want halverwege de eerste helft kroop Oranje steeds meer uit zijn schulp. Aan de hand genomen door Ayoub Boukhari. Twee keer zette de stylist van FC Eindhoven Said Bouzambou alleen voor Higuita. Het eerste schot spatte uiteen op de paal. Bij de tweede poging toonde Higuita zijn klasse met een katachtige redding.

Compliment

De ontwikkelingen in de wedstrijd noopten bondscoach Kaka om een time-out aan te vragen. Een groot compliment voor Oranje dat erin slaagde om er een wedstrijd van te maken tegen de full-profs van Kazachstan. In de slotminuut van de eerste helft leek Boukhari zelf op weg naar de gelijkmaker maar het puntertje van de topscorer van de eredivisie strandde op de benen van Higuita.

Na rust voerde Kazachstan het tempo nog verder op. De druk op het doel van Kuijk nam toe maar die gaf geen krimp. Kaka had zijn ploeg duidelijk de opdracht gegeven om de wedstrijd snel te beslissen, maar net als in de eerste helft richtte Oranje zich op en groeide opgezweept door het publiek weer in het duel. Deze nieuwe lichting, met tien spelers in de selectie die nog geen tien interlands hebben gespeeld, ging de strijd aan met een van de beste Futsal-landen van de wereld.

De Octopus

Mohamed Chih kon in de 26ste minuut na een snelle uitbraak vanaf links op Higuita af maar De Octopus zoals zijn bijnaam luidt, kwam opnieuw als winnaar uit de strijd. Vier minuten later liet het geluk Kuijk toch een keer in de steek. Een schot van Edson ketste via de paal precies voor de voeten van Tursagulov die eenvoudig kon binnen tikken: 0-2.

Het moreel van Oranje was niet geknakt en de ploeg bleef onverstoorbaar op zoek gaan naar de verdiende goal en misschien wel een resultaat. Ismaïl Ouaddouh, die deze periode voor het eerst bij de selectie zat, verraste Higuita bijna in de korte hoek. Iliass Bouzit dacht de keeper even later met een subtiel hakje te verrassen, maar opnieuw kreeg Higuita nog net zijn vingertoppen achter de bal.

Opgeheven hoofd

Bondscoach Miguel Andres toonde lef door in de slotfase met een meevoetballende keeper te gaan spelen. De verdiende goal bleef uit maar Oranje kan met opgeheven hoofd afreizen naar Azerbeidzjan waar woensdag 20 september a.s. het tweede duel in de finaleronde op het programma staat. Azerbeidzjan verloor eerder op de avond het andere duel in de poule toch wel verrassend met 3-1 van Roemenië.

De ploeg van Miguel Andres deed aan klantenbinding door tactisch slim en met een hartstochtelijke inzet te spelen. En bij vlagen spectaculair voetbal te laten zien. De bondscoach van Kazachstan weet nu hoe hij Oranje Futsal moet inschatten. En dat ligt na een mooie Futsalavond in Topsportcentrum Almere dichter bij het niveau van zijn eigen ploeg dan hij vooraf had gedacht.

Meer info: WK Futsal 2024

error:
P
appzaalvoetbalonlinecom

GRATIS
BEKIJK