Oranje Futsal kan geen vuist maken tegen sterk Azerbeidzjan

0 0
Leestijd:4 Minuten, 55 Seconden

Oranje Futsal heeft het tweede kwalificatieduel voor het WK 2024 verloren. Azerbeidzjan was in het Baku Sports Palace vooral in de eerste helft een maatje te groot voor het team van bondscoach Miguel Andrés. Na 20 minuten stond er 5-0 op het scorebord. In het tweede bedrijf hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Tevfik Ceyar redde voor Oranje Futsal de eer. Eindstand in Baku: 6-1.

Bron: OnsOranje

Oranje Futsal was met een goed gevoel naar Baku gereisd. Het eerste kwalificatieduel tegen topland Kazachstan was weliswaar thuis in Almere met 2-0 verloren, maar de lage score tegen de nummer vier van de wereld en de weerstand die Oranje in dat duel bood, gaf vertrouwen voor de rest van de kwalificatie.

Revanche

Met Azerbeidzjan wachtte in de tweede wedstrijd wederom een sterk Futsalland – de nummer veertien volgens de FIFA – ranglijst met net als Kazachstan een aantal genaturaliseerde Brazilianen in de gelederen. Azerbeidzjan had bovendien het eerste duel verrassend met 3-1 verloren van Roemenië en brandde van revanchegevoelens.

En dat was te merken. Oranje Futsal werd bij de keel gegrepen, soms letterlijk, en kreeg van Azerbeidzjan geen enkele kans om onder de druk uit te voetballen. Miguel Andrés had in de goal dit keer gekozen voor Dave Stet, die de ene na de andere rode aanvalsgolf op zich af zich komen. Net als tegen Kazachstan was het al in de tweede minuut. De boomsterke spits Vilela kreeg veel te veel ruimte. Eerst om te schieten, Stet redde nog, maar was kansloos bij de rebound.

Tempo

Oranje Futsal moest wennen aan het tempo waarmee de tegenstander speelde. Niet gek als je bedenkt dat zij profs zijn, elke dag trainen en veel vaker dit soort wedstrijden met een hoge intensiteit spelen. Stet en de lat konden de 2-0 nog voorkomen, maar het was uitstel van executie. Gallo kreeg veel te veel vrijheid en die moet je spelers van dit kaliber niet geven. Stet hoorde de bal alleen maar langs zijn oren richting de kruising suizen.

Tegen Kazachstan groeide Oranje halverwege de eerste helft in de wedstrijd, maar in het Baku Sports Palace bleef die ommekeer uit. Pas in de elfde minuut schoot Oranje voor het eerst tussen de palen. Vier minuten later stuitte Iliass Bouzit op de benen van de doelman na een mooie aanval. Tussendoor was Azerbeidzjan op 3-0. Maneka strafte balverlies in de omschakeling genadeloos met een bekeken schot door de benen van Stet.

Scherpte

In de slotminuten voor de pauze zette Azerbeidzjan nog een keer aan. Felipinho en nog een keer Vilela tilden de score naar 5-0. En het was aan keeper Stet te danken dat het daar bij bleef. Hij stopte in de slotseconden een 10-meterschot van Vilela.

Na rust bracht Miguel Andrés toch Kuijk voor Stet in de goal. Het tempo van de wedstrijd zakte en toen bleek Oranje Futsal mee te kunnen. De bal ging makkelijker van voet tot voet. Er kwamen ook kansen, een van de grootste is voor Ismail Ouaddouh, maar de scherpte om een goal te willen maken, ontbrak vanavond.

Knokken voor de eer

De bondscoach gebruikte de tweede helft om jonge talenten ervaring op te laten doen. Zo maakte net als Ouaddouh ook Denzel van Houtum weer de broodnodige minuten op dit niveau. Het sierde het team dat het bleef knokken om de score een draaglijker aanzien te geven.

Met nog acht minuten op de klok ging Oranje zelfs met een meevoetballende keeper spelen. Er kwamen kansen, ook voor Azerbeidzjan. Felipinho bracht de score met zijn tweede goal van de avond op 6-0, waarna Tevfik Ceyar bij het scheiden van de nacht de verdiende eer redde.

Reactie bondscoach Miguel Andrés Moreno

“Ik neem de verantwoordelijkheid voor deze nederlaag volledig op me. Ik ben niet in staat in geweest om de jongens zo voor te bereiden dat ze weerstand konden bieden tegen een sterke tegenstander als Azerbeidzjan. We hadden die storm in het begin verwacht, maar ik had gedacht dat er daarna een reactie zou komen en we onze huid duurder zouden verkopen, dat we het ze lastiger zouden maken in de eerste helft. Zoals tegen Kazachstan wel lukte.”

Realitycheck

“Vandaag was weer een realitycheck. We zijn een team in ontwikkeling. We willen heel graag naar dit niveau toe, maar daarvoor zullen we meer van dit soort wedstrijden moeten spelen. Dat kan alleen als je in Nederland ook een professionele competitie krijgt. Ik vergelijk ons wel eens met een vriendengroep die op zondag samenfietst en ook nog een of twee keer in de week traint, maar plotseling mee moet gaan doen met de Tour de France.”

Bewondering

“Ik heb bewondering voor de jongens. Zij moeten vrij nemen van hun werk; sommigen hebben thuis vrouw en kinderen, maar geven hier wel alles voor het team. De volgende wedstrijd is tegen Roemenië, weer een sterk team met een aantal Brazilianen, die vandaag toch het verschil maken. Ook dan kunnen we weer veel leren en ervaring opdoen om de kloof te dichten.”

Kwalificatie voor het WK 2024 in Oezbekistan

Oranje Futsal staat in oktober voor een tweeluik met Roemenië, dat zijn tweede duel met 4-3 verloor van koploper Kazachstan. Nederland zal in die duels punten moeten pakken om uitzicht te houden op kwalificatie voor het WK. De ploeg van Miguel Andrés speelt op 6 oktober eerst uit en ontvangt de Roemenen vier dagen later – op 10 oktober – in het Topsportcentrum van Almere.

Voor de finaleronde van de WK-kwalificatie zijn twintig landen geplaatst. Deze landen zijn verdeeld in vijf groepen van vier. In totaal strijden de teams om zeven startbewijzen voor het WK 2024 in Oezbekistan. Deze startbewijzen gaan naar de vijf groepswinnaars en naar de twee teams die na een tweede plek in hun groep en de play-off om de resterende twee tickets als de winnaars uit de bus komen.

Meer info: WK Futsal 2024

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
error:
P