Oranje Futsal kan zich meten met top 10 van de wereld (incl. VIDEO)

0 0
Leestijd:4 Minuten, 15 Seconden

Oranje Futsal heeft woensdagavond knap gelijkgespeeld tegen topland Oekraïne. In een volgepakt Topsportcentrum Almere eindigde het WK-kwalificatieduel in 1-1. Ayoub Boukhari maakte de Nederlandse treffer. Oranje moest winnen om zich rechtstreeks te plaatsen voor de volgende kwalificatieronde. Dat kan alsnog via de play-offs die in april 2023 worden gespeeld.

Bron: OnsOranje

Voor aanvang van de wedstrijd sprak bondsvoorzitter Just Spee mooie woorden tot Mohamed Attaibi. Het zaalvoetbalicoon is na 113 interlands en 40 goals gestopt als international om zich volledig toe te leggen op zijn nieuwe functie als Programmamanager Zaalvoetbal bij de KNVB. Slechts vier internationals speelden meer interlands. Voor al zijn verdiensten voor het Nederlandse zaalvoetbal op en ook zeker buiten het veld werd Attaibi benoemd tot bondsridder van de KNVB.

Oekraïense fans

Zowel het Wilhelmus als het ‘Oekraine zal niet vergaan’ werd luid meegezongen in het uitverkochte Topsportcentrum Almere. Enkele honderden Oekraïense vluchtelingen hadden de kans gekregen om voor even de verschrikkingen van de oorlog in hun vaderland te vergeten. Getooid in blauw-geel moedigden zij hun land hartstochtelijk aan.

Oranje Futsal wist vooraf dat het met vier doelpunten verschil moest winnen om zich als beste nummer twee rechtstreeks te plaatsen voor de volgende kwalificatieronde. Een schier onmogelijke opgave tegen de nummer negen van de wereldranglijst. Ter vergelijk: Nederland staat op de 36ste plaats.

Lef

Van dat verschil was in de eerste helft niets te merken. Oranje Futsal verschool zich niet, speelde met lef en dwong Oekraïne tot foutieve passes. Oekraïne was meer aan de bal maar Nederland was gevaarlijker. Zowel Appie Attahiri als Ferd Pasaribu testten de Oekraïense goalie met harde schoten. Toch kwamen de bezoekers halverwege de eerste helft op voorsprong. Uit het niets eigenlijk. Vedette Shoturma verraste Manuel Kuyk met een laag schot in de lange hoek.

Oranje Futsal was geenszins van slag. Het kreeg twee goede kansen via Attahiri die met een prachtige versnelling voorbij zijn tegenstander glipte, maar zijn artistieke stiftje net naast zag gaan. En ook Ayoub Boukhari – de topscorer van de Eredivisie was twee keer dichtbij de gelijkmaker. In de slotseconden van de eerste helft viel die alsnog. De van een schorsing teruggekeerde Mats Velseboer bracht de bal met een strakke pass voor het doel, waarna deze via de kluts voor de voeten van goaltjesdief Boukhari viel, die kalm afrondde: 1-1.

Weergaloos

Na rust trok Oekraïne de wedstrijd naar zich toe. Nederland kwam niet meer onder de druk vandaan en het was aan de weergaloos keepende Manuel Kuyk te danken dat Oranje Futsal niet op achterstand kwam. Met de ene na de andere redding dreef hij de Oekraïense spelers tot wanhoop.

Nederland overleefde de Oekraïense storm en kreeg halverwege de tweede helft ook een aantal grote kansen. Bouyouzan verscheen twee keer alleen voor Sukhov maar stuitte twee keer op de Oekraïense goalie. Ook Oualid Tarifit schoot van dichtbij tegen de keeper aan.

Vertrouwen

In de slotfase durfde bondscoach Miguel Andres Moreno het zelfs aan om Aimane M’Rabet-Eloued te laten debuteren en ook de jonge Soeremly te Vrede in te brengen. Oekraine ging tot het uiterste om de vele supporters een overwinning te bezorgen, maar Oranje Futsal bleef hartstochtelijk verdedigen. Het loerde daarbij op een uitbraak. Dat lukte bijna. Te Vrede speelde zich in de laatste minuut knap vrij maar zag zijn schot afketsen op de benen van de keeper.

Met een verdiend gelijkspel tegen Oekraïne bewijst Oranje Futsal dat het zich kan meten met een Top 10-land. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst, om te beginnen in de play-offs om alsnog de volgende kwalificatieronde te bereiken. Deze wedstrijden worden in april gespeeld.

‘Smaakt als een overwinning’

Bondscoach Miguel Andrés Moreno kijkt met een goed gevoel terug op de wedstrijd tegen Oekraïne. “Dit gelijkspel smaakt als een overwinning. Ik ben zo blij met de energie en vechtlust die we hebben getoond. We laten onze koppies nooit hangen. Natuurlijk had Oekraïne meer de bal en was Manuel fantastisch, met name in de tweede helft. Maar hij kon ook zo goed zijn omdat de rest van het team er altijd voor zorgde dat de tegenstander geen tijd kreeg voor een makkelijk schot.”

Andrés Moreno toonde langs de lijn dezelfde energie als de spelers, constant aanwijzingen gevend en het team opzwepend. Oekraïne was natuurlijk al geplaatst maar in de tweede helft zetten ze echt wel aan om te winnen, ook om hun supporters een glimlach te geven in deze moeilijke tijden. Maar wij hadden ook nog kunnen winnen met de kans van Soeremly.

De bondscoach durfde het in de hectische slotfase aan om enkele jonge talenten te brengen. “Het is belangrijk voor hun ontwikkeling dat ze ervaring op doen in dit soort wedstrijden. Een uitverkochte zaal. Veel druk. Dat maken ze niet elke week mee zoals de spelers van Oekraïne die allemaal professional zijn.” Via de tweede plek in de groep heeft Oranje Futsal zich met zeven andere landen geplaatst voor de play-offs om de volgende kwalificatieronde te bereiken. “De loting is vrijdag (10 maart, red.). Maar wie we ook loten, dit resultaat geeft veel vertrouwen.”

Meer info: Oranje