Oranje Futsal mag na klinkende zege op Moldavië blijven dromen van WK (incl. VIDEO)

0 0
Leestijd:4 Minuten, 44 Seconden

Oranje Futsal heeft zich met een klinkende zege op Moldavië geplaatst voor de Eliteronde van de WK-kwalificatie. In de Futsal Arena Ciorescu in Chișinău liep Oranje na een wat stroeve eerste helft na rust uit naar 1-6. De laatste Oranje-goal kwam op naam van debutant Denzel van Houtum.

Nederland schaarde zich bij de twintig beste Europese futsallanden. Zij gaan in de Eliteronde uitmaken wie zich uiteindelijk voor het WK zal plaatsen. De loting voor deze laatste kwalificatieronde is op 8 juni a.s.

Bron: OnsOranje

Oranje Futsal had Moldavië zaterdag in de heenwedstrijd van de play-offs na een fantastische comeback met 5-2 verslagen. De ploeg van Miguel Andres kon zich in de terugwedstrijd van de play-offs dus een kleine nederlaag veroorloven. Maar de bondscoach had vooraf waarschuwende woorden gesproken: een marge van drie doelpunten lijkt ruim maar is in futsal als sneeuw voor de zon verdwenen.

WK-droom

Oranje leunde in de goed gevulde Futsal Arena Ciorescu dan ook niet achterover om de voorsprong te verdedigen maar zette direct hoog druk om Moldavië ver van de eigen goal van Manuel Kuijk te houden. Toch wist Moldavie zich hier een aantal keer onderuit te voetballen. Vaak werd dat ingeleid door slordigheid bij Oranje. Zo verspeelde Abdessamad Attahiri de bal op eigen helft aan de gevaarlijke Obaba, die in Almere nog de twee Moldavische goals op zijn naam had geschreven. Gelukkig voor Oranje maakte Kuijk zijn goal dusdanig klein dat hij wel op de paal moest mikken.

Obada zweepte met zijn armen het publiek op en Moldavië rook bloed. Nederland werd een moment teruggedrukt en Manuel Kuijk had een overtreding nodig om Obada te stoppen. Het kostte de doelman al vroeg in de wedstrijd een gele kaart. De ingestudeerde vrije trap werd vervolgens van de lijn gehaald. Nederland stelde daar wat schoten tegenover en kreeg halverwege de eerste helft de wedstrijd meer onder controle. De Moldavische storm leek uitgeraasd en als ze doorbraken stond Kuijk op zijn post of gooide een speler zich in de baan van het schot. Iedereen was zich er van doordrongen dat hier een WK-droom op het spel stond.

Dubbele mokerslag

In de zestiende minuut betaalde het druk zetten zich al bijna uit. Lahcen Bouyouzan schoot de bal precies op de verdediger die de lijn verdedigde. Saber Ben Khalou tikte de bal vervolgens net over na een slimme corner en ook Issam Dahmani has het vizier niet scherp staan. Vlak voor de rust deelde Oranje een mokerslag uit. Aanvoerder Mats Velseboer ontfutselde hoog op de helft van Moldavië zijn tegenstander de bal; speelde Said Bouzambou vrij die zijn schot via binnenkant uit het doel zag ketsen. De ervaren Velseboer was echter slim doorgelopen en schoof de bal in het lege doel.

Daarmee zat Oranje op rozen. Moldavië moest nu vier keer scoren om de totaalstand gelijk te trekken. De hoop om in de tweede helft nog iets te forceren, boorde Oranje al na twee minuten de grond in met een schitterende goal. Attahiri sneed met een een-twee door de verdediging en zette Bouyouzan schuin vrij voor de keeper. De gave technicus liet vervolgens met een prachtig stiftje het net bollen.

Scorende debutant

Het verzet bij Moldavië was vanaf dat moment gebroken. Kuijk moest nog een keer in de spagaat om de altijd gevaarlijke Obada te stuiten. Maar daarna liep Oranje via een aantal vlijmscherpe uitbraken eenvoudig uit naar 0-5 via Iliass Bouzit (2 maal) en ook het harde werken van Bouzambou werd beloond met een goal. Het bereiken van de Eliteronde van de WK-kwalificatie was nu wel zeker en dat gaf de bondscoach de mogelijkheid om de rest van de selectie die minder aan spelen was toegekomen mee te laten delen in het succes. 

Onder hen was Denzel van Houtum, die voor het eerst een Oranjeshirt mocht aantrekken. De speler van FC Eindhoven zal dit debuut nooit vergeten want Van Houtum stond nog geen minuut in het veld of hij prikte attent de 0-6 binnen nadat keeper de bal had losgelaten. De jongeling werd vervolgens bedolven onder zijn medespelers. Zelfs doelman Manuel Kuijk stak het veld over om Van Houtum te feliciteren.

Eliteronde WK-kwalificatie

Dat Moldavië uiteindelijk nog de eer redde, was voor de statistieken. Het jonge team van Miguel Andres schaarde zich met de knappe zege op het ervaren Moldavië bij de beste twintig futsallanden van Europa. Zij gaan in de Eliteronde uitmaken wie zich uiteindelijk voor het WK zal plaatsen. De loting voor deze laatste kwalificatieronde is op 8 juni.

In de Eliteronde worden er vijf groepen van vier geformeerd. De vijf groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK. De vier beste nummers twee plaatsen zich voor de play-offs om te spelen voor de laatste WK-tickets.

*** (EXTRA) INFO VAN ONZE REDACTIE ***

Eliteronde (trekking 8 juni 2023, wedstrijden uiterlijk 20 december 2023)

De 20 teams worden geloot in vijf poules van vier teams, die thuis en uit worden gespeeld. De vijf groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de finale. De vier beste runners-up gaan door naar de Eliteronde play-offs. Als een Europees land wordt geselecteerd om de finale te organiseren, doen alleen de twee beste nummers 2 mee aan de play-offs van de Eliteronde.

Eliteronde play-offs (trekking 25 januari 2024, wedstrijden 8-17 april 2024)

De vier teams worden in twee trekkingen geloot (of als er slechts twee teams meedoen, wordt er geloot om de volgorde van de wedstrijden te bepalen). De winnaar(s) kwalificeren zich voor de finale.

Meer info: WK Futsal 2024

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
error:
Cookieconsent met Real Cookie Banner P