Veerkrachtig Oranje Futsal zet eerste stap naar Eliteronde WK-kwalificatie (incl. VIDEO)

0 0
Leestijd:4 Minuten, 17 Seconden

Oranje Futsal heeft de heenwedstrijd in de play-offs voor de volgende WK-kwalificatieronde gewonnen. In een sfeervol Topsportcentrum Almere werd het 5-2 tegen Moldavië na een 0-2 achterstand. Voor Oranje Futsal scoorden Issam Dahmani (2x), Ayoub Boukhari, Iliass Bouzit en Saber Ben Khalou. Woensdag 19 april a.s. valt in Moldavië de beslissing welk land zich plaatst bij de beste twintig landen van Europa voor de Eliteronde van de WK-kwalificatie.

Bron: OnsOranje

Bondscoach Miguel Andrés Moreno had tegenstander Moldavië vooraf beschreven als een zeer ervaren ploeg met een paar sleutelspelers. “Die moeten we afstoppen en zelf proberen hun gesloten zone-verdediging kapot te spelen. Maar dat zal niet makkelijk worden. We zullen geduld moeten hebben.” Moldavië was doorgedrongen tot de Play-Offs via een tweede plaats in een groep met Spanje en Cyprus. Topland Spanje was twee keer te sterk. Van Cyprus werd twee keer overtuigend gewonnen.

Spetterend begin

Waar iedereen een afwachtend Moldavië had verwacht, schoot het Balkanland uit de startblokken. Obada – een van de sleutelspelers bij de tegenstander – stoomde vanaf de aftrap op over de linkerkant en verraste doelman Manuel Kuyk en de Nederlandse verdediging al na tien seconden met een schot in de lange hoek. Een bal die zeker houdbaar was en Nederland meteen op scherp zette. Twintig seconden later kreeg Lahcen Bouyouzan namelijk al een enorme kans op de gelijkmaker, maar hij mikte alleen voor doelman Chitoroaga op de paal.

Het publiek ging er eens goed voor zitten. Maar Nederland had na die spectaculaire opening moeite om Moldavië onder de druk te krijgen. Vele slordige passes haalden het tempo uit de wedstrijd en dat vond Moldavië wel prima. Helemaal nadat Obada zijn land in de achtste minuut op 0-2 zette. Nu kon de Moldaviër ongehinderd opkomen over de rechterkant en liet hij Kuyk kansloos met een zoevende schuiver in de lange hoek.

Time-out nodig

Bondscoach Andrés Moreno riep zijn team direct bij elkaar voor een Time-Out. De korte bespreking resulteerde vervolgens in een mooie aanval waarin de bal eindelijk in een hoog tempo van voet naar voet ging. Bouyouzan stuitte uiteindelijk op de keeper. Twee minuten later was het wel raak. Nederland kreeg een vrije trap op zeven meter van de goal. Issam Dahmani kegelde de bal met enorme precisie in de kruising.

Vreemd genoeg kon Oranje niet doordrukken. Moldavië kreeg zelfs enkele grote kansen om de marge weer op twee te brengen. Toch slaagde het team van Andres Moreno er voor rust nog in om de gelijkmaker af te dwingen. En het was weer Dahmani die de trekker overhaalde. Nadat hij was vrijgespeeld aan de rechterkant plaatste Dahmani de bal met de binnenkant van de voet in de korte hoek. Keeper Chitoroaga zag er daarbij niet sterk uit, maar niemand die daar om maalde. Oranje had de valse start goedgemaakt: 2-2. Dat was ook de ruststand.

Wonderschone aanval

Na de pauze waren de eerste kansen opnieuw voor Moldavië. Manuel Kuyk was dit keer wel op zijn post en verrichtte twee belangrijke reddingen. Vervolgens nam Ayoub Boukhari Nederland bij de hand. De topscorer van de Eredivisie en man van de ideeën miste eerste nog een kans, maar schoot de bal in de 23ste minuut hoog in het doel nadat Oranje door goed druk zetten een fout in de Moldavische verdediging had afgedwongen.

De voorsprong leek het team te bevrijden want het begon te lopen bij Oranje. Het tempo ging omhoog en de verdediging van Moldavië werd regelmatig uiteen gespeeld. De beloning volgde in de 34ste minuut met een werkelijk wonderschone aanval waar iedereen een aandeel in had. Het begon van achteruit waarna Oranje plotseling versnelde en Iliass Bouzit via een een-twee met Said Bouzambou met een hard en laag schot het net deed bollen: 4-2

Marge met perspectief

Moldavië ging vervolgens alles of niets spelen met een meevoetballende keeper, waardoor Oranje mogelijkheden kreeg om met een nog grotere marge naar Moldavië af te reizen voor de return. Uiteindelijk was het Saber Ben Khalou die de bal tien seconden vanaf eigen helft in het lege Moldavische doel plaatste: 5-2. Een marge die veel perspectief biedt voor de terugwedstrijd op woensdag 19 april a.s.

Oranje Futsal toonde veerkracht na een snelle 0-2 achterstand. Op de moeizame eerste helft volgde een zeer goede tweede waardoor het team van Andrés Moreno een belangrijke eerste stap heeft gezet naar de Eliteronde van de WK-kwalificatie. Maar het is nog niet gespeeld.

WK kwalificatie 2024

Nederland is als tweede geëindigd in een kwalificatiegroep met Oekraïne en Kosovo. Hierdoor heeft het team zich geplaatst voor de play-offs voor de Eliteronde van de WK-kwalificatie. Als Oranje over twee wedstrijden wint van Moldavië dan mag het team van Miquel Andrés Moreno gaan strijden om een plaats op het WK in de Eliteronde.

In de Eliteronde worden er vijf groepen van vier geformeerd. De vijf groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK. De vier beste nummers twee plaatsen zich voor de Play-Offs om te spelen voor de laatste WK-tickets.

Meer info: WK Futsal 2024