Winterzaalvoetbal competitie voor jeugd in Noord-Nederland

0 0
Leestijd:3 Minuten, 8 Seconden

Sinds jaar en dag duikt de jeugd van een groot aantal clubs in Noord-Nederland in de wintermaanden de zaal in. Voor die winterzaalvoetbalcompetitie wordt speciaal rekening gehouden op de (veld)voetbalkalender. “De jeugdzaalcompetitie is ooit in Drenthe ontstaan, om de jeugdleden ook in de winterperiode te laten voetballen”, vertelt Wessel Jongens, een van de drijvende krachten achter de competitie.

KNVB  KNVB Media

 “De insteek was toen om voor F-, E- en D-pupillen een voetbalaanbod te organiseren, zodat zij ondanks het winterse weer toch konden blijven voetballen”, vervolgt Jongens, medewerker organisatie zaalvoetbal bij de KNVB. “Door de winterse omstandigheden in de periode december tot en met februari stonden de jeugdspelers lang stil, en toen is nagedacht over een structurele oplossing.”

Oplossing

Die oplossing kwam er in de vorm van een winterzaalvoetbalcompetitie, geïntegreerd in het seizoen. De start van die competitie vindt plaats na het slot van de najaarsreeks, begin december, en de competitie eindigt tijdens de eerste week van de voorjaarsvakantie, vlak voor de voorjaarsreeks weer van start gaat.

En dat daar behoefte aan was, blijkt wel uit de enorme toestroom van teams die de winterzaalvoetbalcompetitie heeft. Zo rond de duizend formaties van Onder 9, Onder 11 en Onder 13 verruilen jaarlijks in december het veld voor de zaal. “Dat aantal is al een paar jaar heel stabiel”, vertelt Jongens. “Soms verschuift het wat doordat wat verenigingen onder eigen vlag gaan voetballen of juist weer terugkeren onder de vleugels van de KNVB. Dat is wat ons betreft om het even. Het gaat ons erom dat de kinderen aan het voetballen blijven.”

Volwaardige reeks

De winterzaalvoetbalcompetitie is een volwaardige reeks, waaraan ieder jeugdteam onder de dertien jaar mee kan doen in Noord-Nederland. Dat betekent dat elk team een wedstrijd of tien speelt in een competitie van ongeveer zes teams. De wedstrijden worden verdeeld over verschillende zaterdagen, maar per zaterdag speelt het team wel twee wedstrijden. De jongste spelers spelen twee wedstrijden van vijftien minuten, de oudsten (Onder 13) twee keer 25 minuten.

De tijden en de duur van die wedstrijden zijn vastgelegd. “Het programma, de uitslagen en standen zijn ook terug te vinden op Sportlink en Voetbal.nl”, weet Jongens. “De teams kunnen zich daarnaast inschrijven voor een bepaalde regio zodat de reistijd niet te lang wordt. Naast de teams vragen we ook aan de verenigingen of zij kunnen zorgen voor scheidsrechters en of zij zelf de orde willen handhaven in de sporthallen. Wij als KNVB kunnen natuurlijk niet overal zelf aanwezig zijn.”

Technisch beter worden

De clubs zijn blij met het initiatief. “Maar we doen inmiddels al zo lang mee aan de winterzaalvoetbalcompetitie dat we haast niet meer beter weten”, lacht Jeroen Bouma, wedstrijdsecretaris bij de jeugd van Rolder Boys, dat met liefst zestien teams meedoet aan de competitie. “De een heeft wat meer aanleg voor zaalvoetbal dan de ander, maar wij geloven dat spelertjes technisch beter worden doordat ze in de zaal spelen. En de zekerheid dat er wordt gevoetbald is ook wel prettig. In de winter moet je toch altijd maar weer afwachten of je kunt spelen.”

Het sluit, zo denkt Jongens, ook prima aan bij de nieuwe voetbalvormen die de KNVB bij de jeugd wil introduceren. “In de zaal speel je al vier tegen vier en kom je tot veel balcontacten.” Na het succes in Noord wordt de winterzaalcompetitie dit jaar voor het eerst ook op eenzelfde wijze in een regio van district Oost gehouden. De organisatie van de Veluwse Zaalvoetbalcompetitie heeft die vraag bij de KNVB neergelegd. In december wordt er afgetrapt. “De organisatie is heel enthousiast”, weet Jongens. “Wij zijn heel benieuwd naar de resultaten.”

Aan de slag met een zaalvoetbalcompetitie of een andere voetbalvorm? Op KNVB ASSIST vind je meer informatie. Ook de verenigingsadviseur kan clubs hierbij helpen.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

error:
Cookieconsent met Real Cookie Banner P