WK-droom Oranje Futsal spat uiteen na gelijkspel tegen Roemenië (incl. VIDEO)

0 0
Leestijd:5 Minuten, 30 Seconden

Oranje Futsal maakt geen kans meer om zich te plaatsen voor het WK 2024 in Oezbekistan. De ploeg van bondscoach Miguel Andrés Moreno moest de thuiswedstrijd tegen Roemenië winnen om in de race te blijven, maar bleef na met name een sterke eerste helft steken op een gelijkspel: 1-1. Voor Oranje scoorde Tevfik Ceyar.

Bron: OnsOranje

Zo kwam er een einde aan de mooie route die bondscoach Miguel Andrés Moreno had uitgestippeld met zijn team. Een route die Oranje eindelijk weer eens naar een WK-eindronde moest leiden. Via de eerste kwalificatieronde en twee sterk play-off-duels tegen Moldavië was Nederland voor het eerste sinds jaren doorgedrongen tot de eliteronde van de WK-kwalificatie. Dat het een zware kluif zou worden was vooraf wel duidelijk tegen landen waarvan de meeste spelers actief zijn in een profcompetitie en ook nog met een aantal geboren Brazilianen spelen.

Laatste kans

Toch speelde Oranje sterke wedstrijden tegen Kazachstan en Roemenië. Het team liet ondanks de nederlagen zien mee te kunnen met het niveau van deze landen. Alleen in de uitwedstrijd tegen Azerbeidzjan was Oranje kansloos en droop af met een 6-1 oorwassing. Na deze drie nederlagen had Oranje Futsal in de thuiswedstrijd tegen Roemenië een opdracht: winnen. Alleen dan zou Oranje in de twee resterende duels nog kunnen strijden voor een laatste kans op plaatsing voor het WK 2024 in Oezbekistan.

Vier dagen eerder had Oranje in Roemenië na een doldwaze slotfase nipt verloren van de nummer twee in de groep. De ploeg van Miguel Andrés Moreno speelde ondanks de nederlaag een sterke wedstrijd in Pitesti, met name in de tweede helft. De vraag was dan ook of Oranje die lijn voor eigen publiek in het sfeervolle Topsportcentrum Almere zou kunnen doortrekken.

Heft in handen

Het antwoord op die vraag luidde volmondig ja. Miguel Andrés Moreno kon weer beschikken over Ilias Bouzit, die terugkwam van een schorsing. Roemenië, met een aantal geboren Brazilianen in de selectie, probeerde Nederland direct onder druk te zetten, maar Nederland overleefde die eerste oaanvalsgolf en nam het heft in handen. Het zette agressief druk en gaf de nummer 21 van de FIFA-ranglijst geen enkele kans om op te bouwen. Oranje was juist zeer balvast, liet de bal bij vlagen heerlijk rond gaan en voetbalde zo een aantal grote kansen bij elkaar.

Al na twee minuten kon Bouzit na een onderschepping op keeper Tonita af. Zijn inzet rolde via het been van de doelman net naast. Twee minuten later werd Abdessamad Attahiri na een periode van lang balbezit vrijgespeeld maar ook zijn schot strandde op de benen van Tonita. Nederland speelde met lef en vond regelmatig de vrije man op de mooie houten vloer in Almere.

Kuijk voetbalt mee

De ploeg van Miguel Andres Moreno verdiende gewoon een goal. Bouzambou werd met een prachtige pass van achteruit vrijgespeeld. De aanvaller schoot knap uit de draai, maar de bal smoorde onder het lichaam van Tonita. Daarna volgde een prachtige aanval waarin Manuel Kuijk zich ontpopte als meevoetballende keeper. Kuijk liep brutaal vrij, werd aangespeeld, stak het veld over en zette Ouaddouh alleen voor Tonita. Het slimme hakballetje van Ouaddouh werd net doorzien door de sterke Roemeense goalie.

De statistieken na afloop van de eerste helft waren veelzeggend en toonden hoe Oranje de wedstrijd domineerde. Nederland had achttien doelpogingen ondernomen. Roemenië slechts drie. Dat beeld kantelde in de tweede helft. Nederland kon de agressieve druk niet volhouden, terwijl de tegenstander leek te beseffen dat het goede zaken kon doen met betrekking tot de tweede plaats in de groep, die recht kan geven op de play-offs.

Knokken

Nu was het Roemenië dat Nederland vast zette en direct een aantal kansen afdwong. Kuijk toonde nu zijn klasse als keeper met een aantal knappe reflexen. Oranje gokte op de omschakeling en dat sorteerde in de 26ste minuut effect. Nederland kwam er snel uit. Bouzit bediende Ceyar die bij de tweede paal rustig binnenschoot. Daarna was het meer knokken dan goed voetballen. Roemenië ging met nog acht minuten op de klok alles of niets spelen met een vliegende keep. En met succes want al na een paar seconden werkte Saber Ben Khalou de bal via de kluts in eigen doel: 1-1.

Roemenië kreeg daarna de beste kansen. Paal en Attahiri met een miraculeuze redding op de lijn voorkwamen een achterstand. Oranje probeerde vervolgens in de laatste seconden nog met een meevoetballende keeper de WK-droom levend te houden. Oranje werd ook nog even dreigend. Ceyar kopte een lange bal voor de goal, maar in het woud van benen kon niemand afdrukken.

WK 2024

Een gelijkspel deed ook recht aan de verhoudingen in het veld. Nederland domineerde de eerste helft. Na de pauze had Roemenië de beste kansen. Nederland is nu wel van de nul af in de kwalificatiegroep, maar blijft vierde en laatste op zes punten van nummer twee Roemenië, een plek die recht kan geven op de play-offs voor het WK.

Nederland kan Roemenië in punten nog wel achterhalen, maar in dat geval geldt het onderlinge resultaat en dat is in het voordeel van de Roemenen. Azerbeidzjan en koploper Kazachstan komen woensdag 11 oktober a.s. in actie. Bij winst kan Kazachstan de groepswinst en kwalificatie voor het WK bijna niet meer ontgaan.