Als keepercoach werkt Teuny Bosma al vanaf 2017 mee aan de ontwikkeling van de Oranje Futsal Vrouwen. Nu staat ze zelf aan het roer en probeert ze Nederland voor het eerst in de historie naar de Final Four van het Europees kampioenschap te loodsen. Deze week moet het gebeuren, tijdens het kwalificatietoernooi in Polen. “Als team zijn we verder dan vorig jaar.”
OnsOranje (Foto: KNVB Media)
Bron:Je eigen naam achterop het Oranjeshirt. Het is een bescheiden wens die de vrouwen van het Nederlands futsalteam koesteren. Tot dusver zat dat er nog niet in. Pas wanneer ze zich voor de Europese eindronde kwalificeren, gaat volgens afspraak ook de drukpers mee. “Een mooie extra motivatie dus. Droom je ervan om met je naam op het Oranjeshirt te spelen? Dan hoef je maar één ding te doen en dat is deze week in Polen het kwalificatietoernooi winnen.”
Als geen ander begrijpt bondscoach Bosma (42) die symboliek. Zelf verdedigde ze jarenlang op het hoogste niveau het doel van Drachtster Boys, precies in een periode dat het nationale team geen officiΓ«le interlands speelde. De beste zaalvoetbalsters van het land kwamen bijeen voor oefenwedstrijden tegen districtteams of jongens jeugdteams.
Pas in 2017 volgde een herstart nadat UEFA voor 2019 het eerste officiΓ«le EK op de kalender zette. “Ik heb het nationale shirt gedragen, maar nooit het volkslied gehoord”, blikt Bosma terug. “Voor mij persoonlijk is dat zuur, maar tegelijkertijd kan ik nu in mijn rol als bondscoach bij de meiden benadrukken hoe mooi het is om voor Oranje te spelen. En dat ze moeten genieten van de interlands.”
Tijd om te presteren
Behalve genieten is het ook tijd om te presteren. Deze week neemt Oranje het in de Main Round, het beslissende EK-kwalificatietoernooi, op tegen achtereenvolgens OekraΓ―ne, Polen en KroatiΓ«. Op papier is OekraΓ―ne de sterkste tegenstander. Het land was op beide tot dusver gespeelde EK’s van de partij en werd vierde (2019) en derde (2022), maar de situatie rond de ploeg is nu vanwege de oorlog natuurlijk wat onduidelijk.
Bosma kijkt desondanks uit naar de wedstrijd tegen Oekraine en ziet het als een voordeel dat OekraΓ―ne de eerste opponent is. “Dan weten we meteen waar we aan toe zijn. Polen en KroatiΓ« zijn ook niet te onderschatten, want die hebben zich ook doorontwikkeld. Dat geldt ook voor ons. In mei hebben we ons overtuigend geplaatst voor deze Main Round. Nu willen we ook de laatste stap maken. Daar zijn we als Nederland ook echt aan toe. Als team zijn we verder dan vorig jaar.”
De ontwikkeling van Oranje in de afgelopen vijf jaar heeft Bosma van dichtbij meegemaakt. Sinds de herstart in 2017 functioneerde zij onder bondscoaches Marius PrivΓ©e (2017-2019) en NiΓ±a George (2019-2022) als keeperscoach. In mei loodste Bosma als tijdelijke opvolger Oranje door de eerste ronde van de EK-kwalificatie, waarna de aanstelling in juli definitief werd gemaakt. De geboren Friezin is daar ‘super trots’ op. “Bondscoach zijn is het hoogst haalbare als trainer-coach. Het voelt als een mooie beloning dat ik na hard werken nu de kar mag trekken.”
Landstitel met Drs. Vijfje
Ik geef altijd 300 procent. Vroeger als speelster, nu als coach
Bij Drs. Vijfje, de succesvolle studentenclub uit haar woonplaats Groningen, had Bosma in het voorjaar al kenbaar gemaakt dat ze aan haar laatste maanden als hoofdcoach bezig was. Na vier seizoenen was het tijd voor een nieuw gezicht voor de groep.
“Ik geef altijd 300 procent. Vroeger als speelster, nu als coach. Voor minder kan het bij mij niet. Dat vergt wel veel tijd en energie. Daarom vind ik het voor iedereen heel gezond als er na zoveel jaar nieuwe prikkels komen. Ik heb het met veel plezier gedaan, maar het moment om te stoppen was goed”, aldus Bosma die wel in stijl afscheid nam. Met de landstitel, de eerste in de historie van Drs. Vijfje.
Daarna volgde ook de optie om bondscoach te worden, een kans die Bosma dus met beide handen aangreep en zich tot medio 2023 aan de KNVB verbond. Tot dusver bevalt het goed, al is de manier van werken wel wennen. “Het grote verschil is dat ik me niet druk hoef te maken over randzaken. Ik ben trainer-coach. Punt. Wel moeten we in een heel korte tijdspanne heel veel doen. Op clubniveau kun je tot de winterstop bouwen, daarna volgen de beslissende maanden. Met Oranje moeten we er nu in Polen meteen staan en presteren. Dat is echt heel anders werken. Ik ben daarom ook extra blij met de ondersteuning van technisch manager Max Tjaden en ook mannenbondscoach Miguel AndrΓ©s Moreno denkt met ons mee.”
Stappen richting de top
Met zondagse trainingstages en oefenwedstrijden tegen ItaliΓ« en BelgiΓ« heeft de selectie een goed voorbereidingstraject achter de rug. “De kans om ons te plaatsen voor het EK is er nu echt”, ziet Bosma. “We zijn echt stappen aan het maken richting de top.”
Die progressie is vooral op tactisch vlak merkbaar. “We worden beter door tegen toplanden als ItaliΓ«, Portugal en Spanje te spelen. Een hoger niveau, waardoor we gedwongen worden sneller te handelen. Dat zijn de details. De ervaring die we daarmee opdoen, is goud waard. Zo werden we vorig jaar bijvoorbeeld echt overrompeld door Portugal. Er kwam een wervelwind over ons heen en we hebben amper hun goal gezien. Vorige maand verloren we weliswaar twee keer van ItaliΓ«, maar konden we die ploeg in fases onder druk zetten en waren we zelf goed aan de bal. Een wezenlijk verschil.”
Die progressie is wel ingegeven door tactische volwassenheid, want het verschil met de Zuid-Europese profspeelsters blijft natuurlijk groot. “Zoals onze nationale competitie nu is ingericht wordt het lastig om aansluiting te vinden bij de absolute top “, erkent Bosma.
Simpelweg te weinig trainingsuren. “Dan komen we tekort op fitheid en basisvaardigheden. Onder druk maken we dan te veel onnodige fouten. In Nederland wordt één Γ twee keer per week getraind. Toplanden doen dat vijf keer en hebben ook nog eens elke week een wedstrijd op topniveau. Ik ben blij met onze nieuwe competitieopzet, maar de meiden zullen deze internationale realiteit ook moeten meenemen naar hun clubs als ze verder willen. Hoe? Door zelf een derde training te regelen of aan extra fitheid te werken.”
Kans op EK
Voor het vrouwenfutsal in de breedte is het niettemin jammer dat het Europees kampioenschap slechts vier landen telt. Een Final Four dus. Toch ziet Bosma genoeg perspectief voor het beslissende kwalificatietoernooi in Polen. “Dit team is nu een paar jaar in opbouw. Er zijn nieuwe speelsters bij en we hebben ervaring opgedaan. Laten we hopen dat alles deze week goed valt en we ons plaatsen voor het EK. Vorig jaar zaten we in een poule met Rusland en Hongarije en zaten we er al dichtbij. Nu is de kans er echt!”
Average Rating