Oranje Futsal laat wederom een zege uit handen glippen + reactie Miguel Andrés Moreno – 📷 KNVB Media – incl. 📽️

0 0
Leestijd:5 Minuten, 54 Seconden

Oranje Futsal heeft het tweede groepsduel op het WK in Oezbekistan opnieuw gelijkgespeeld. Na de 3-3 tegen het gastland afgelopen zaterdag stond er na afloop van het duel met Costa Rica 2-2 op het scorebord van de Humo Arena in Tashkent. Voor Oranje waren Said Bouzambou en Ismaïl Ouaddouh – met een beauty – trefzeker.

Bron: OnsOranje (📷 KNVB Media)

Net als tegen Oezbekistan stapte de ploeg van Miguel Andrés teleurgesteld van het veld. Dit keer vooral omdat de spelers voor hun gevoel een unieke kans hadden laten liggen en niet hun beste wedstrijd hadden gespeeld. Kwalificatie voor de achtste finales was zo goed als zeker geweest als Oranje van Costa Rica had gewonnen. Nederland had de zege ook in handen nadat Ismaïl Ouaddouh Oranje vlak na rust met een granaat op voorsprong had geschoten.

De ploeg vergat echter om de voorsprong uit te breiden, waarna Costa Rica in de omschakeling toch nog langszij kwam; 2-2. Nederland moet in het laatste groepsduel tegen het sterke Paraguay een resultaat halen om kans te maken op een plek bij de laatste zestien.

Oranje Futsal keerde afgelopen zaterdag terug op het hoogste niveau. En hoe! Groepshoofd en gastland Oezbekistan werd in een spectaculaire WK-openingswedstrijd op 3-3 gehouden. Oranje kreeg de volgepakte Humo Arena stil, maar moest 49 seconden voor tijd toch nog de gelijkmaker incasseren, waar een zege zeker niet onverdiend zou zijn geweest.

Vol vertrouwen en met het punt op zak betrad Nederland dezelfde egaal blauwe vloer voor het tweede duel, tegen Costa Rica. Twee landen die vooraf als gelijkwaardig konden worden ingeschat. Costa Rica staat 31ste op de FIFA-ranglijst; Oranje Futsal vijf plekken lager. Het Midden-Amerikaanse land verloor het eerste duel in groep A van Paraguay. Na een gelijkopgaande en spannende eerste helft – ruststand 3-2 – liep Paraguay in de tweede helft uit naar 5-2.

Bondscoach Miguel Andrés Moreno noemde Costa Rica vooraf een fysiek sterke tegenstander die het liefst teruggetrokken vanuit een gesloten 4-0-tactiek opereert, terwijl Oranje graag de bal wil hebben en meer met een puntspeler acteert. De meest ervaren speler is Cubillo, die zijn vierde WK speelt voor de kampioen van Noord-Amerika.

Dat was ook het spelbeeld vanaf de aftrap. Nederland domineerde wel aan de bal, maar had in het begin moeite om de fanatiek verdedigende Costa Ricanen uit elkaar te spelen. Toch kreeg Oranje kansjes; eerst Bouzambou uit de draai. Vlak daarna nam Martinus een verre uitworp van Kuijk in een keer op zijn buitenkant voet, net naast. Boukhari kwam nog het dichtst bij met een schot buitenkant paal.

Het was wachten op een Nederlandse treffer, maar in de zevende minuut sloeg Costa Rica uit het niets toe. Cubillo kreeg even teveel ruimte; schoot op de paal waarna de rebound van Gomez via Ceyar binnenviel; 1-0. De ploeg van Miguel Andrés Moreno raakte even van slag. Voor het eerst dit WK kwam Oranje op achterstand. Het kwam het spel niet ten goede. Frustratie nam de overhand, ook omdat Costa Rica steeds het tempo uit de wedstrijd haalde door blessures voor te wenden en lang op de grond te gaan liggen.

Na vijftien minuten riep de bondscoach zijn ploeg bij elkaar. “Stop met klagen over zaken waar je geen invloed hebt, vertelde hij de spelers in de kring. Blijf geconcentreerd.’ De woorden van Andrés sorteerden effect. Oranje kreeg weer kansen en uiteindelijk liep Bouzambou slim vrij bij een corner van Mohammed Chih. De puntspeler schoof de bal beheerst in de verre hoek. En bijna werd het nog mooier. Jordy Cretier kon in de kluts net niet het beslissende tikje geven.

Toch ging Oranje met een goed gevoel naar de kleedkamer en nam dat mee naar de tweede helft. Keeper Vargas kon nog redding brengen bij een punter van Ceyar, maar heeft de bal die Ouaddouh daarna uit een corner op hem afvuurde alleen maar voorbij horen zoeven; een granaat uit de met dynamiet gevulde dijen van Nederlands gevaarlijkste speler: 1-2.

Oranje leek de tegenstander op de knieën te dwingen. Met mooie aanvallen werd het doel van Vargas bestookt, maar de uitblinkende doelman kreeg er telkens net een hand of voet tussen, bij pogingen van Bouzambou, Ouaddouh en Chih.

Zo hield Oranje Costa Rica in leven, waarna de kampioen van Noord-Amerika in de 32ste minuut keihard toesloeg in de omschakeling, via Yosel Leon: 2-2. Een mokerslag voor Oranje dat daarna nog maar moeizaam tot kansen kwam en ook niet kon profiteren van de foutenlast bij de tegenstander om zo een vrij schot van tien meter af te dwingen.

Met nog drie minuten op de klok ging Oranje alles of niets spelen met een meevoetballende keeper. Alleen de overwinning telde, maar uiteindelijk kwam Costa Rica nog het dichtst bij met een verre trap van keeper Vargas die in de slotseconden net naast het lege doel hobbelde.

Paraguay en Oezbekistan komen later op de avond nog in actie, maar Nederland zal in het laatste groepsduel tegen het sterke Paraguay een resultaat moeten halen om door te gaan naar de laatste zestien. Bij een gelijkspel heeft Oranje bijvoorbeeld drie punten en een doelsaldo nul. Dat lijkt voldoende om als één van de vier beste nummers drie, gemeten over zes poules, door te stoten.

De wedstrijd tegen Paraguay is live te volgen via een stream op NOS.nl. De aftrap in Buchara is om 17.00 uur, Nederlandse tijd.

Bondscoach Miguel Andrés Moreno was net als na het duel tegen Oezbekistan (3-3) teleurgesteld over de afloop van de wedstrijd tegen Costa Rica (2-2). Maar deze teleurstelling voelde toch anders omdat Oranje Futsal niet het beste van zichzelf had laten zien. Daar voelt de coach zich verantwoordelijk voor.

“Ik ben super teleurgesteld”, zegt Miguel Andrés Moreno na afloop. “Het was niet goed genoeg. We beginnen niet slecht, zijn dominant aan de bal, maar na de 1-0 voor Costa Rica haalden we onszelf uit ons spel.”

Coaches mogen op het WK-Futsal elke helft een time-out aanvragen. Na vijftien minuten sprak Miguel Andrés Moreno zijn spelers streng toe in de kring. “Stop met klagen over zaken waar je geen invloed op hebt en concentreer je op je eigen taak en spel.”

De woorden van de bondscoach hebben effect. Nederland maakt vlak voor rust gelijk en komt via een pegel van Ouaddouh direct na de pauze op voorsprong, maar vergeet vervolgens de wedstrijd te ‘killen’. “De tweede helft was heel chaotisch en dan komt Costa Rica in zijn kracht. Het is me niet gelukt om de spelers tactisch op het juiste spoor te krijgen en de controle over de wedstrijd te pakken.”

Oranje Futsal speelt vrijdag het laatste groepsduel tegen Paraguay. Miguel Andrés Moreno: “Dat is de sterkste tegenstander in de groep. We zullen ons beste spel moeten spelen om een resultaat te kunnen halen.”

Meer info: WK Futsal 2024