Oranje Futsal plaatste zich in april voor het eerst in 24 jaar voor de eindronde van het WK. Een uitzonderlijke prestatie van het team dat bestaat uit liefhebbers die hun sport naast hun werk of studie doen. Symbool voor hen staat Jordy Cretier, schilder en een laatbloeier die in de beslissende play-off wedstrijden tegen Finland zijn eerste interlands speelde.
Bron: OnsOranje
Jordy Cretier leeft zijn futsaldroom. Op 12-jarige leeftijd begon hij met de sport die toen nog zaalvoetbal werd genoemd. “Omdat ik het een leuk spelletje vond”, zegt hij op de tribune van de sporthal op de KNVB Campus in Zeist. Cretier heeft zojuist getraind met de nationale ploeg die in voorbereiding is op het WK in Oezbekistan.
Boost
Het kan snel gaan. De 30-jarige Cretier speelde 17 jaar voor FC Marlène uit Heerhugowaard, waarvan tien jaar in het eerste. Vorig seizoen maakte hij de overstap naar Hovocubo in Hoorn. Dat was de prikkel die hij nodig had. “Ik wil mijn ouwe cluppie zeker niet tekort doen, maar ik denk dat ik toch te lang in hetzelfde cirkeltje ben blijven ronddraaien. Ik speelde altijd in dienst van anderen in plaats van mezelf te ontwikkelen. Bij ‘Hovo’ heb ik een enorme boost gekregen, niet gek met zoveel kwaliteit om me heen. Ik moest ook meer aanvallen, ben gaan scoren.”
De ontwikkeling bleef niet onopgemerkt bij de technische staf van Oranje Futsal. Cretier voegde namelijk iets toe aan de selectie wat bondscoach Miguel Andres er vanaf zijn aanstelling in probeert te brengen: ‘grinta’. Geen seconde verslappen en de tegenstander geen centimeter ruimte geven. Of zoals hij zelf zegt: “Het begint bij 100% arbeid.”
Debuut
Cretier maakte zijn debuut in het eerste play-off duel tegen Finland (1-1) in een uitverkocht Topsportcentrum Almere. Zijn collega’s zagen hem vanaf de tribune de enige Oranjegoal maken. Na afloop stonden jonge supporters in de rij om een selfie met hem te maken. Een debuut om nooit te vergeten.
Maar het zou nog mooier worden. Een week later plaatst Oranje Futsal zich in een knotsgek duel voor het eerst in 24 jaar voor het WK. Na de gelijkmaker in de slotseconde van de verlenging was Nederland de koelbloedigste in het nemen van penalty’s. “Zo’n wedstrijd had ik nog nooit in mijn leven meegemaakt”, zegt Cretier. “En ik dacht meteen: het WK, daar moet ik bij zijn. Er zijn jongens met meer dan honderd interlands maar geen WK. Dat is iets unieks.”
Doorwerken in vakantie
Na de competitie is hij meteen door gaan trainen om zo fit mogelijk bij de selectie aan te sluiten. “We kregen een individueel programma mee. Maar ik heb via de club ook nog een kickbokstrainer ingehuurd.” Nee, aan zijn fysieke gesteldheid zou het niet liggen. Maar de futsalinternationals zijn geen professionals. Ze werken of volgen een studie. Zo ook Cretier, die schilder is. “Mijn baas gunt het me. En de collega’s leven ook mee. We hebben een groepsapp waarin ik ze op de hoogte hou.”
Maar een werknemer zo maar een paar weken verlof geven kan geen enkele werkgever zich veroorloven. “Ik heb in de bouwvak (de zomervakantie voor personeel in de bouwsector) drie weken doorgewerkt. En ook de laatste weken heb ik lange dagen gemaakt en op zaterdagen gewerkt. En dan ’s avonds ook nog trainen. Ik was elke avond pas om half twaalf thuis. Dat was wel zwaar, maar nu kan de focus volledig op futsal.”
Hechte groep
Cretier ziet de afgelopen week een hechte groep ontstaan. “Iedereen heeft er hard voor gewerkt. We gaan ook niet voor het meedoen. We willen de poulefase door.” Oranje Futsal zit in een groep met gastland Oezbekistan (nummer 11 op de wereldranglijst); Paraguay (nummer 13) en Costa Rica (nummer 31). Ter vergelijking: Nederland staat 36ste. De nummers een en twee en de vier beste nummers drie gemeten over zes poules gaan door naar de knock-outfase.
Cretier: “Tegen de toplanden wordt het heel lastig. Zij trainen 8 of 9 keer per week. Wij twee keer. Miguel (de bondscoach, red.) zegt dat als wij zoveel zouden trainen Nederland bij de top tien van de wereld zou horen. Dat we nu al zover zijn voor een ‘amateurland’ is eigenlijk niet normaal. Maar we hebben ook een goed team. Met de individuele klasse van Ismaïl Ouaddouh en Ayoub Boukhari. Said Bouzambou en Jordany Martinus kunnen voorin een bal vasthouden. Tevfik Ceyar leest het spel heel goed. We moeten elkaars kwaliteiten benutten. Daar hamert Miguel ook op. Doe de dingen die je kan en de rest moet je laten.”
“In de voorbereiding hebben we laten zien dat we ons kunnen meten met andere WK-gangers Venezuela (nummer 21) en Tadzjikistan (nummer 34). Ook fysiek. We moeten alleen nog constanter worden. Op dit niveau wordt elk foutje afgestraft.”
Arm knijpen
Zaterdag 14 september 2024 om 17.00 Nederlandse tijd zal Jordy Cretier even in zijn arm knijpen. Loopt hij hier echt in de met 15.000 fanatieke Oezbeken afgeladen Humo Arena in Tashkent voor de openingswedstrijd van het WK tegen het gastland. “Ik geniet nog steeds elke dag. Van de intensiteit van de wedstrijden, van de groep, om naar een onbekend land te gaan en daar in een heksenketel te gaan spelen.”
De foto’s in de groepsapp van zijn trouwe fans op het werk zullen thuis het bewijs vormen dat het allemaal echt is gebeurd.
WK Futsal bij de NOS
De wedstrijden van Oranje Futsal op het WK zijn live te volgen via een stream op NOS.nl
Datum | Tijd* | Wedstrijd | Plaats |
---|---|---|---|
Za. 14 sep. | 17.00 uur | Oezbekistan – Nederland | Humo Arena, Tashkent |
Di. 17 sep. | 14.30 uur | Costa Rica – Nederland | Humo Arena, Tashkent |
Vr. 20 sep. | 17.00 uur | Nederland – Paraguay | Universal Sports Complex, Bukhara |