Oranje Futsalvrouwen halen uit tegen Kazachstan in eerste WK-kwalificatieduel ooit

0 0
Leestijd:4 Minuten, 34 Seconden

Oranje Futsal (v) heeft het eerste WK-kwalificatieduel in de historie met ruime cijfers gewonnen. Kazachstan werd vandaag (donderdag 17 oktober 2024) in de Sairan Arena in Astena met 6-0 verslagen.

Bron: OnsOranje

De Oranjetreffers kwamen op naam van Simone Hand (2x), Amy Visser, Alyssa Dijkstra, Kayla van den Boomgaard en een hele spectaculaire van keepster Anna-Marie Reitsma. Morgen (vrijdag 18 oktober 2024) wacht het mogelijk beslissende duel tegen Polen. Bij winst is de ploeg van bondscoach Teuny Bosma zeker van de volgende kwalificatieronde.

Oranje Futsal vrouwen mag dromen van een WK dat in 2025 voor het eerst wordt georganiseerd in de Filipijnen. En dat was te zien in de trotse blikken voor de wedstrijd tegen Kazachstan. Het volkslied werd net iets harder dan normaal meegezongen. Dit voelde als een andere wedstrijd dan anders. Het begin van een weg naar misschien wel het hoogste wat een sporter kan bereiken; deelname aan een WK.

Daarvoor moet Nederland twee kwalificatieronden afleggen. Voor de eerste schifting was bondscoach Teuny Bosma met haar 14-koppige selectie afgereisd naar Kazachstan voor een minitoernooi met het gastland en Polen. De beslissing valt waarschijnlijk in het duel tussen Nederland en Polen op vrijdag, maar mocht die wedstrijd onverhoopt in een gelijkspel eindigen dan kan het doelsaldo een rol spelen.

En dat was te merken aan Oranje in de openingswedstrijd tegen Kazachstan, die begon met een indrukwekkende minuut stilte voor Johan Neeskens. Na vijf seconden kopte Kayla van den Boomgaard een verre inworp van keepster Anna-Marie Reitsma net naast. Bondscoach Bosma had verder in de startopstelling gekozen voor puntspeler Simone Hand, Sanne Brand en Amy Visser, maar rouleerde tijdens het duel veel. Alle veldspelers kwamen aan bod en maakten minuten op deze historische dag.

Zoals verwacht zakte Kazachstan in en probeerde Oranje de verdediging kapot te spelen met veel diepte en een hoog baltempo. Dat lukte in de eerste tien minuten goed. Nederland creëerde veel mogelijkheden, maar keepster Viktoriya Zeinali ontpopte zich vanaf de aftrap tot een enorme sta-in-de-weg. Toch moest ze na vier minuten het antwoord schuldig blijven toen Simone Hand de bal na wat gefrommel voor de goal slim binnen wipte. Zes minuten later rondde Amy Visser een mooie assist van diezelfde Simone Hand hard en hoog af; 2-0. Haar eerste goal voor Oranje in pas haar tweede interland.

Dat was op dat moment een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Oranje ontbeerde de rust en soms ook het geluk om de uitblinkende Zeinali te verschalken. De ploeg van Bosma werd daarna ook wat slordiger waarbij er in de eindpass net verkeerde keuzes werden gemaakt.

Na een time-out zette Oranje weer aan voor een sterke slotfase van de eerste helft. Alyssa Dijkstra tikte in de zestiende minuut de 3-0 binnen na goed drukzetten van Tessa Grashuis. En ook Kayla van den Boomgaard en Sanne Brand waren dichtbij een doelpunt. De fijnbesnaarde technicus Kayla van den Boomgaard zag een stiftje na een mooie actie stranden op de vingertoppen van Zeinali. Sanne Brand kegelde een ingestudeerde vrije trap op de lat.

In de tweede helft had Oranje het moeilijker om tot kansen te komen. Het spel vloeide minder. De combinaties verliepen stroever. En als Nederland dan een keer door de linies van Kazachstan brak, dan had Zeinali er weer een hand of een voetje tussen. In die fase kreeg Kazachstan de enige kans van de wedstrijd maar Reitsma reageerde alert.

Toch eindigde Oranje weer sterk en tilde de score in de laatste vijf minuten naar een score die recht deed aan de verhoudingen. Eerst was Simone Hand attent nadat Kayla van den Boomgaard strandde op Zeinali. In dezelfde minuut schoof Kayla van den Boomgaard een slim genomen corner onder de keepster door.

Het slotakkoord was ronduit spectaculair. Anna-Marie Reitsma wilde snel omschakelen met een diepe bal, maar verraste daarmee haar collega die iets te ver voor haar goal stond; 6-0. Een doelpunt dat zo maar eens heel erg belangrijk kan zijn als Nederland en Polen vrijdag gelijkspelen en het doelsaldo van belang kan worden. Polen en Kazachstan sluiten het minitoernooi zaterdag a.s. af.

Met dergelijke scenario’s is de bondscoach helemaal niet bezig. “Als we morgen winnen van Polen dan zijn we door naar de volgende ronde. Dat is het enige waar we aan denken. En vandaag hebben we warmgedraaid voor die wedstrijd. We kenden Kazachstan niet, dus het grootste gevaar dat op de loer lag was onderschatting.

“Als je kijkt naar de voorbereiding en de beleving waarmee het team heeft gespeeld, was daar absoluut geen sprake van. We hebben heel veel kansen gecreëerd op een fase in de tweede helft na. Toen ging we teveel mee in het spel van Kazachstan en werd het te veel rennen en vliegen.”

Toch was de bondscoach, die veel rouleerde en alle veldspelers minuten liet maken, meer dan tevreden met het vertoonde spel en de uitslag. Ze kijkt uit naar de dag van morgen, de kraker tegen Polen. “Het zal een spannende wedstrijd worden. De laatste keer dat we tegenover elkaar stonden in 2022, hebben we met 2-1 gewonnen. Zij hebben zich natuurlijk ontwikkeld, maar onze speelsters ook. En in de korte tijd dat we nu samen zijn, hebben we bewezen dat we snel een team zijn geworden.”

“Ik heb nog nooit verloren van Polen”, sluit de bondscoach af. Laten we die lijn morgen maar doortrekken.”

Meer info: WK Futsal Vrouwen 2025